Cumhuriyetimizin 100. Yılı Hak-İş'in 48. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyoruz

Cumhuriyetimizin 100. Yılı Hak-İş'in 48. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyoruz

Hak-İş Yönetim Kurulu 21 Ekim 2023 tarihinde HAK-İŞ 48. Kuruluş Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında HAK-İŞ Genel Merkezi’nde basın mensupları ile bir araya geldi.

Basın toplantısına Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı ve Hak İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Halil Çukutli, Hak-İş Genel Başkan Yardımcıları, Yunus Değirmenci, Devlet Sert, Mehmet Ali Kayabaşı ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, HAK-İŞ’in gerçekleştirmiş olduğu yarım asırlık mücadelesinin Cumhuriyetimizin 100. Yılına denk gelen 48. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerinin daha anlamlı bir hale geldiğini ifade etti. Arslan, “Cumhuriyetimizin 100. Yılında bizim için kuruluş yıldönümümüzü anlamlı kılan bir dizi etkinliği gerçekleştiriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun” dedi.
Yarım Asırlık Mücadelesinde HAK-İŞ Büyük Bedeller Ödemiştir
Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in yarım asırlık sendikal mücadele tarihinden bahseden Arslan, 1976 yılının Türkiye çalışma hayatı için hareketli yıllar olduğunu, HAK-İŞ’in kuruluşunun hemen ardından gerçekleşen ve tarihimizde kara bir leke olarak kalan 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile HAK-İŞ’in en büyük bedeli ödeyen konfederasyon olduğunu ve kapısına mühür vurularak kapatıldığını ifade etti.

HAK-İŞ’in Gücü Türkiye’nin Gücü
HAK-İŞ’in 48 yıllık tarihi yürüyüşünde biri KKTC’de olmak üzere 21 üye sendikası ile tüm işkollarında örgütlü olduğunu, Türkiye işçi hareketinin en etkin ve büyük konfederasyonlarından biri olduğunun altını çizdi. Arslan, HAK-İŞ’in üyeleri ve aileleriyle birlikte 5 milyonluk bir kesimi temsil ettiğini belirterek, “HAK-İŞ’in gücünün Türkiye’nin gücü olduğunu biliyoruz” dedi.

Çalışma hayatını ve ülkemizi ilgilendiren tüm konularda HAK-İŞ’in sorumluluk almaya çekinmediğini ifade eden Arslan, “Çalışanların haklarının korunması için ekonomik kriz süreçleri başta olmak üzere Türkiye’de hep sorumlu davranmaya devam ettik, risk almamız gereken durumlarda risk almaktan çekinmedik. Ortak çalışmalar üreterek krizlerden çalışanların en az zararı görmesi konusunda çaba sarf ettik” dedi.

Geçici ve Mevsimlik Çalışanların Çalışma Süreleri 12 Aya Çıkarılması Gerekir
Arslan, kadro dışı bırakılan tüm kamu taşeron işçilerinin kadroya alınması gerektiğini, 6772 Sayılı Kanun uyarınca ilave tediye alan kamu işçilerinin kapsamına belediye şirket işçilerinin de dahil edilmesi gerektiğini, Kamu Çerçeve Protokol Sözleşmesinin belediye ve belediye şirketleri içinde uygulanması gerektiğini, geçici ve mevsimlik çalışan işçilerin çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılması gerektiğini ifade etti

Köklü Bir Vergi Reformuna İhtiyacımız Var
Ülkemizde düzenlenen vergi sisteminde köklü bir reforma ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Arslan, “Hem kayıt dışının önlenmesi, aynı zamanda sendikal örgütlülüğün önünün açılması için birlikte bir mevzuat değişikliğine ihtiyacımız var. Vergi modelinin kriz dönemlerinde aynen kira yardımlarında olduğu gibi sabitlenmesini ve ısrarla ifade ettiğimiz gibi bu dönemde çalışanların, emekçilerin, ücretlilerin vergilerinin yüzde 
10 ile sınırlandırılarak krizden en az hasarla çıkmamızın sağlanması konusundaki ısrarımızı devam ettiriyoruz. Bu yapılırken bir taraftan da köklü bir vergi reformuna ihtiyacımızın olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi.

Enflasyonun Yüksek Seyreden Ateşi Bir An Evvel Düşürülmeli
Son 5 yıl içerisinde emek hareketinin ve emekçilerin milli gelirden aldığı payın, %34’den %27’ye düştüğünü, aynı dönemde sermayenin milli gelirden aldığı payın %50’den %54’lere çıktığını ifade eden Arslan, bu durumun ülkemizdeki gelir adaletsizliğinin giderek arttığını belirti. Arslan, “Yüksek enflasyonlu dönemlerde hep çalışanlar, emekçiler kaybetmiştir. Dolayısıyla enflasyonla mücadele konusunda orta vadeli programdaki hedeflerin gerçekleşmesi en çok, çalışanlar için önemlidir. Biz enflasyonun yüksek seyreden bu ateşinin bir an evvel düşürülmesini ve enflasyonun normal çizgilere çekilmesinin çalışanlar açısından son derece değerli ve kıymetli olduğunu biliyoruz” dedi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 22 Ekim 2023 Pazar