Çukutli; Tüm Emekçilerimizin '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü' kutluyorum

Çukutli; Tüm Emekçilerimizin '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü' kutluyorum

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Halil Çukutli, “1 Mayıs emek ve Dayanışma Günü” münasebetiyle bir mesaj yayımladı.
 
Çukutli, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Üreten, mücadele eden, büyük ve güçlü Türkiye hedeflerimize ulaşılması için emek ve alın terleriyle gece gündüz çalışan tüm işçi ve emekçi kardeşlerimizin “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü” tebrik ediyorum.
 
Konfederasyonumuz HAK-İŞ ile birlikte şimdiye kadar her yıl farklı bir ilde Emek ve Dayanışma günümüzü coşkulu bir şekilde kutladık. Bu sene de 1 Mayıs’ı Kahramanmaraş’ta kutlayacak emekçilerimizle birlikte depremzedelerimizin yanında yer alarak taleplerimizi, sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi ve mesajlarımızı en etkin şekilde dile getirmek ve ortak mücadelemizi güçlendirmek için bir araya geleceğiz.
 
“İnsanlarımıza ve Emekçilerimize Güveniyoruz”
 
Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 ilde yıkıcı etkisini gösteren deprem felaketi maalesef birçok alanda yaşamı olumsuz etkilemiştir. Bu depremde binlerce emekçimiz vefat etmiş, binlerce kardeşimiz yaralanmıştır. Biliyoruz ki; ülkemizin yaşadığı bu zor günleri, sabrederek, dayanışma ve el birliğiyle atlatacağız. Bu süreçte önceliğimiz işvereni, işçiyi, istihdamı ve ekonomiyi korumak olmalıdır. Ülkemize, insanlarımıza ve emekçilerimize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline, gücüne ve geleceğine yürekten inanıyoruz. Bu vesile ile bir kez daha depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet geride kalan yakınlarına ve tüm ülkemize başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum.
 
Ülkemiz ve ailelerinin geçimi için gecesini gündüzüne katan, alın teri döken işçi kardeşlerimiz en güzel şartlarda yaşamayı hak etmektedir. Unutulmamalıdır ki bu ülkenin kalkınma yolundaki en büyük gücü, fedakârca çalışan emekçilerimizin varlığı ve onların döktüğü kutsal alın terleridir. Türkiye, emeği ile geçinen insanların ülkesidir. Çalışanın mutlu ve huzurlu olmadığı bir ülkede, demokrasiden, kalkınmadan ve gelişmeden bahsetmek hayalden öteye gitmeyecektir.
 
Değerli emekçi kardeşlerim;
 
Çalışanlarımızın emeklerinin karşılığını alması ve hak ettikleri çalışma şartlarına kavuşması en önemli önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir. 
 
Öz Gıda İş olarak ülkemizdeki adaletsizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, düşük ücrete, güvencesiz çalışmaya, baskılara karşı çıkıyoruz. Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları, sendikal haklar istiyoruz. Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların, yüksek enflasyonun, hayat pahalılığının sona ermesini, alım gücünün değerlenmesini ve emekçilerimizin rahat bir nefes almasını istiyoruz. İnsanlığın en onurlularından birisi de alın teriyle evlerine helal kazanç götüren işçi kardeşlerimizdir. Bütün işçi ve emekçi kardeşlerimize daha güzel ve onurlu çalışma şartları temenni ediyoruz.
 
Dün olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da tüm meydanlarda;

  • Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesini,
  • Ücretlerden alınan vergide adaletin sağlanmasını,
  • Kadın, genç ve engellilerin istihdamının artırılmasını, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, işe giriş imkanlarının ve istihdamda kalıcılıklarının geliştirilmesini,
  • Kadın iş gücünün emeğinin ücretlendirilmesi konusunda kapsayıcı çalışma yapılması ve cinsiyete dayalı ücret eşitsizliğinin giderilmesini, tüm kadınlara güvenli, sağlıklı ve saygılı bir çalışma ortamı sağlanmasını,
  • Kayıt dışı istihdamın ve çocuk işçiliğinin önlenmesini, işsizlik oranlarının düşürülmesini,
  • Kıdem tazminatı haklarımızın korunmasını,
  • Kamuda çalışan geçici işçilerin daimî işçi kadrolarına geçirilmesi konusunda taleplerimizin tam olarak gerçekleşmesini,
  • Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılarak, toplu pazarlık kapsamının genişletilmesini, sendikal hak ve özgürlüklerin daha ileriye taşınmasını,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinin yaygınlaştırılmasını,
  • İşsizlik sigorta fonunun daha etkin ve yaygın kullanılmasını,
  • Her türlü ayrımcılıktan uzak, kalkınmanın temeli olan insan kaynağının gelişmesine katkıda bulunacak gerçekçi politikaların izlenmesini,
  • Taşeronda hala devam eden işçilerin kadro beklentilerini gündeme taşıyacak, daha fazla dayanışma, daha güçlü Türkiye için kararlılığımızı bir kez daha dile getireceğiz. 
Bu anlayışla, bütün işçi ve emekçi kardeşlerimizin döktüğü alın terinin karşılığını almasını temenni ediyor, dayanışmanın birliğin ve mücadelenin sembolü olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum.”
 
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 30 Nisan 2023 Pazar