Öz Gıda İş Sendikası 15. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Öz Gıda İş Sendikası 15. Olağan Genel Kurulu Gerçekleşti

Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, Genel Başkanımız Mehmet Şahin’den bayrağı devraldı.
Öz Gıda İş Sendikamızın 15. Olağan Genel Kurulu 11 Şubat 2023 tarihinde kurucularımız, eski yöneticilerimiz, işverenlerimiz ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımlarıyla Kızılcahamam’da gerçekleştirildi. Sendikamızın Genel Kurulu'nda yeni yönetim kurulu seçildi. Genel Başkanımız Mehmet Şahin bayrağı Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli’ye devretti.

Genel Kurulumuzun gerçekleştirileceği Çam Hotel, sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun hareketliliğe sahne oldu. Delegelerimiz, Öz Gıda İş üyeleri, sabahın erken saatlerinden itibaren salonu doldurmaya başladı.

Sendikal demokrasinin en güzel örneklerinin yaşandığı Genel Kurulumuza, Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Çukutli, Tevfik Ali Hançeroğlu, Abdulhalik Damar, Sultan Murat Karadağ, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Kurucularımızdan Eski Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Taşköprü, Genel Mali Sekreter Salim Pınar, Hulusi Benli, Osman Geldi, İhsan Baydaş, Eski Sivas Şube Başkanımız Üzeyir Türker, Hak-İş Onursal Genel Başkanımız Salim Uslu, Eski Mali Sekreterimiz Şerif Akyol, Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan, Öz Büro İş Sendikası Genel Başkanı Abdulbaki Gülbaba, Yıldız Holding Genel Müdür Yardımcısı Ahmet İnce, İK Direktörü Alper Kantar, Çaykur Genel Müdür Yrd. Erdinç Hatinoğlu, Uno CEO Vekili Tayfun Arkun, Hukuk Müviri Gülşah Tarlacı, Öz Güven- Sen Sendikası Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Öz Taşıma İş Sendikası Onursal Başkanı Mustafa Toruntay, Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Av.Mehmet Ali Kayabaşı, Öz Ağaç İş Sendikası Genel Başkanı Av.Tuncay Dolu, Liman İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, Öz Toprak İş Sendikası Genel Başkanı Metin Özben, Öz Maden İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü, Enerji İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Altunsoy, Oleyis Sendikası Genel Başkanı Vedat Böke, HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Yönetim Kurulu üyeleri, Teşkilatımızın Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, delegeler ve üyelerimiz katıldı.

Genel Kurul için hazırlanan belgesel filmin gösterimi yapıldı
Depremzedeler için yapılan kuran tilaveti ve yapılan duaların ardından 15. Olağan Genel Kurul için hazırlanan ÖZ GIDA İŞ Sendikamızın faaliyetlerini anlatan belgesel filmimizin gösterimi büyük bir ilgiyle izlendi.

Genel Kurulu sevk ve idare etmek üzere Divan Başkanlığına Öz Orman İş Sendikası Genel Başkanı Settar Aslan Divan Başkan Yardımcılığına, Hukuk Müşavirimiz Av. Mecit Zeren, Eski Sakarya Şube Başkanımız Hayati Özer, Katip Üyeliklerine, İstanbul I Nolu Şube Başkan Yardımcımız Mustafa Çiçek ve Doğu Karadeniz Rize Şube Kadın Komitesi Başkanı Ayla Toptan getirildi. Divanın yerini almasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Genel Başkanımız Mehmet Şahin Genel Kurula hitap etti
Genel Kurula hitap etmek üzere kürsüye gelen Hak İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Genel Başkanı Mehmet Şahin, “depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileğinde bulunarak, ülke olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Biz büyük bir milletiz. Depremin ilk saatlerinden itibaren bütün Türkiye afet bölgesine aktı. Dayanışma ruhumuzun güçlülüğü kadar depreme karşı tedbir almasını da becerebilmemiz gerekiyor. Tüm gücümüzle bu büyük felakete karşı milletimizin yanında yer almaya ve destek olmaya devam edeceğiz. İnşallah bir daha böyle felaketler yaşamayız” diye konuştu.

“İşçiler emeğini satarak hayatlarını idame ettirmeye çalışan kesimi oluşturuyor”
Sermayenin hükümran olduğu bir ekonomik sistemin sadece kar etmeyi hedeflediğini, bunun için emeği, dünyanın bütün kaynaklarını ve insana ait duygularını, ruhumuza ve maneviyatımıza dair ne varsa sonuna kadar sömürdüğünü ifade eden Şahin, “Bu sistemde biz işçiler: Emeğini satarak hayatlarını idame ettirmeye çalışan kesimi oluşturuyoruz. Bu sistemin motoru; faize dayalı kredi ve paradır! Dolayısıyla kapitalizm krize girmeden kendini devam ettirebilmek için asgari olarak faiz oranı kadar büyümek zorundadır. Bunun için de Allah’ın bütün canlılar için yarattığı dünya ve onun kaynaklarını sonuna kadar sömürüp tüketmektedir. Fiziki kaynaklar tüketildiğinden dolayı, kapitalist ekonomi insan ruhuna ve duygularına ait müzik, spor, güzel sanatlar, edebiyat vb. bütün güzellikleri de parasallaştırarak ekonomik bir faaliyete çevirmiş ve insan ilişkilerini kökünden bozarak onulmaz yaralar açmıştır.” diye konuştu.

Türkiye’nin de bu sistemin bir parçası olduğunu belirten Şahin, “Bu sistem değişmedikçe iktidara hangi parti gelirse gelsin emekçiler için temelde değişen bir şey olmayacaktır. Çok küçük bir azınlığın elinde inanılmaz servetler birikecek, dünyanın geri kalan kesimleri başta işçiler olmak üzere giderek fakirleşecektir! İşte tam da bu noktada sendika ve sendikal mücadele devreye girmekte ve anlam kazanmaktadır! En gür sesimizle kapitalizme hayır diyoruz! Değeri üreten yegâne unsur sadece emektir diyoruz! O sebeple emek en kutsaldır!” şeklinde konuştu.

“Haksızlıklar karşısında lal olduk”
Temel bir özeleştiriye ihtiyacımız olduğunu ifade eden Şahin, “adeta gücü kutsayan, iktidar odaklı yapılar haline geldik! Ruhumuzu kaybediyoruz! Ahlak ve etik açıdan içler acısı hallerimiz var! Makam ve mevkilerimizi korumak için yapmadığımız şeyler kalmadı? Haksızlıklar karşısında Lâl olduk! Hiçbir dünya malı, makamı ve nimeti bu kadar zillete değmez! Ve unutmayın! ÖLÜM en hakiki gerçektir ve hepimizi bulacaktır! Hesap günü haktır ve hesaba çekileceğiz! İŞLERİMİZİ YAPARKEN eşitlik ilkesini unutmayalım. Ortak aklı çalıştıralım. Daha iyiye ve güzele ulaşmada eleştirel olalım. Ve birlikte karar alarak ürettiklerimizi ortak eserler haline getirelim” temennisinde bulundu.

“Mevsimlik işçi arkadaşlarımız ömür boyu çalışsa da emekli olamıyor”
Mevsimlik İşçi meselesine de değinen Şahin, “henüz kayda değer adım atılmadı. Birtakım kazanımlar elde edildi ama bunlar yetersiz. Mevsimlik İşçilerin yasayla çalışma süreleri sınırlandırılmış vaziyette, fakat çalışmadıkları süre zarfında işsiz kabul edilmiyorlar. Ücretlerinden işsizlik fonu için kesinti yapılıyor ama iş akdi askıya alındığında ise, kendi kesintileri ile biriken işsizlik fonundan bir kuruş faydalanamıyorlar. Mevsimlik işçi arkadaşlarımız ömür boyu çalışsa da emekli olamıyor. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir adaletsizlik var. Artık kandırılmak istemiyor, bunun acilen çözülmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

“Hakkınızı helal edin”
Ömrü boyunca insanlığın en şerefli, en onurlu mesleği icra ettiğini, çünkü ekmeği için emeğini, alın terini satan işçilerin haklarını müdafaa etmek için savaş verdiğini dile getiren Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Bu genel kurulda aranızdan ayrılıyorum. 16 yıl boyunca birlikte hizmet ettiğimiz arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Benden görevi devralan arkadaşlarımın da sendikamıza en iyi hizmeti yapacaklarından şüphem yok. Haklarınızı helal edin." dedi.

15. Olağan Genel Kurulumuzda, sendikamızın kurucuları, 1976 yılından bu tarafa sendikamızın yönetiminde yer almış eski yöneticileri ve sendikamızın yönetim kurulu üyeleri toplu hatıra fotoğrafı çektirdi. Yönetimimiz tarafından kuruculara ve eski yöneticilere hediye takdimi yapıldı.

“Çukutli; Depremde vefat eden canlarımız için yüreğimiz yanıyor”
Genel Başkan Yardımcımız ve 15. Olağan Genel Kurulumuzun Genel Başkan Adayı Halil Çukutli, delegelerimize hitap etti. Çukutli: "Ülke olarak büyük bir deprem felaketiyle karşı karşıya kaldık. Vefat eden vatandaşlarımız için yüreğimiz yanıyor. Deprem felaketinde yitirdiğimiz canlarımız için Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Temennimiz odur ki; deprem kuşağında bulunduğumuz gerçeğini unutmadan, yaşadığımız bunca acıdan sonra gerekli tedbirleri alır, gerekli düzenlemeleri yaparız” dedi.

“Öz Gıda İş önemli sendikacı şahsiyetlerin yetişmesinde adeta okul görevi görmüştür”
Öz Gıda İş’in Hak-İş'in kurucu sendikası olarak kurucu değerlere en bağlı sendika olduğunu belirten Çukutli, Uzun yıllardır Hak-İş Konfederasyonumuza bağlı kardeş sendikalarımız için örnek ve önder olan Öz Gıda İş, önemli sendikacı şahsiyetlerin yetişmesinde de adeta bir okul görevi görmüştür. Sendikacılığın profesyonel anlamda nasıl olması gerektiğine ilişkin her konuda, yalnızca kardeş sendikalarımızdan değil, rakip sendikalar tarafından da örnek gösterilen ve model alınan bir sendika olduk. Bu köklü ve öncü kuruma emek verenlerden biri olduğum için gurur duyduğumu belirtmeliyim” dedi.

“Pandemi sürecinin ekonomiler üzerindeki etkileri devam ediyor”
Özellikle son 1 yıl içinde büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğumuzu belirten Çukutli, 2 yıl önce tüm dünyada yaşanan pandemi sürecinin ekonomiler üzerindeki olumsuz etkileri maalesef katlanarak devam ediyor. Yüksek maliyet enflasyonu, emtia fiyatlarında yaşanan artış, Rusya- Ukrayna savaşının global ekonomilere olumsuz etkileri, lojistik maliyetlerinde pandemi kaynaklı yaşanan artış, döviz kurundan kaynaklanan kayıplar derken, maalesef büyük sıkıntılarla karşılaştık. Bu sebeple kazanımlarımızı korumak için daha fazla çalışmak zorundayız” diye konuştu.

Üyelerimiz için birçok yeni hizmet ürettik
Kurumsallaşma adına kişiye değil, sisteme ve kurallara bağlı bir yönetim modelini başarı ile hayata geçirdiğimizi anlatan Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, Elektronik Belge ve Dijital Arşiv yönetim sistemini sendikamıza entegre ettik. Sitemizi Web 3.0 standartlarına uygun hale getirdik. Her yerden ulaşabilmeyi sağlamak için IOS ve Android uygulamalarımızı hayata geçirdik. E-devlet ile entegre olarak üye sayımızı 24 saat takip edebilir hale geldik. TÜGİS ortaklığıyla sınav ve belgelendirme merkezimiz MESYEB’i kurduk ve TÜRKAK ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından 8 dalda sınav yapmak üzere yetkilendirildik. Üyelerimize birçok avantajlarıyla birlikte yaptıkları harcamalarda da indirim sağlayacak ‘SENDİKART'ı hayata geçirdik. TSE’ye başvurarak İSO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi belgesini alan Türkiye’deki ilk işçi sendikası olma unvanını kazandık” diye konuştu.

Çukutli, Uluslararası alanda yaptığımız iş birliği çalışmaları ve proje uygulamaları ile tecrübe ve fikir paylaşımı yaparak dünyadaki sendikal gündemi de yakından takip ettiğimizi hatırlatarak, halihazırda Avrupa Gıda, Tarım ve Turizm Sendikaları Federasyonu EFFAT üyesi olduğumuzu ve IUF üyeliği için de başvuru sürecimizi başlattığımızı belirtti.

Effat Gençlik Komitesi başkanlığını yürüttüğümüzden de bahseden Çukutli, Aynı zamanda Hak-İş’i temsilen Avrupa Sendikalar Konfederasyonu ETUC Gençlik Komitesi Başkan Yardımcılığını da üstlenmiş durumdayız. Birçoğu ile aynı kültür değerlerini paylaştığımız Balkan ülkelerindeki sendikalar ile iş birliği anlaşmaları imzaladık. 2022 Eylül ayında ziyarette bulunduğumuz Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek ve Kosova’dan sonra gelecek yıllarda Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan’daki sendikalar ile de iş birliği görüşmeleri yapacağız. Tecrübe paylaşımı ve yapacağımız ortak projelerle hem ülkemizin hem de balkan ülkelerinin sendikal birikimine önemli katkılar sağlayacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Genel Kurulda, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız, HAK-İŞ ve Öz Gıda İş Eski Genel Başkanımız Salim Uslu, Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, Enerji-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmud Altunsoy ve Kurucu Sivas Şube Başkanımız Üzeyir Türker selamlama konuşması gerçekleştirdiler.

Yapılan konuşmaların ardından seçimlere gidildi
‘Büyük katılım, heyecan, birlik, beraberlik içerisinde gerçekleşen genel kurulda seçime tek liste ile gidildi. Yapılan seçim sonucuna göre Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı olarak bayrağı devraldı.

15. Olağan Genel Kurul seçim sonucuna göre Öz Gıda İş Sendikası Genel Yönetim Kurulu şu şekilde oluştu:
Genel Başkan                                 Halil Çukutli
Genel Başkan Yardımcısı              Tevfik Ali Hançeroğlu
Genel Başkan Yardımcısı              Sultan Murat Karadağ
Genel Başkan Yardımcısı              Ramazan Gülpolat
Genel Başkan Yardımcısı              Adnan Gürsoy

Genel Kurulumuz yapılan fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Resimlerin tamamına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz
https://organizasyon.rlteknik.com.tr/index.php/s/itltnPoThq0sAXU

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 11 Şubat 2023 Cumartesi