Arslan, Başta geçici ve mevsimlik işçilerin uzun yıllara dayanan kadro sorununun çözümü için çalışıyoruz

Arslan, Başta geçici ve mevsimlik işçilerin uzun yıllara dayanan kadro sorununun çözümü için çalışıyoruz

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in 47. Kuruluş yıldönümü kapsamında Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı, 22 Ekim 2022 tarihinde Ankara’da “HAK-İŞ’in Gücü Türkiye’nin Gücü”, “Birlikte yürüyelim, Birlikte Erdemli Sendikacılığı inşa edelim, Birlikte HAK-İŞ olalım” temasıyla gerçekleştirildi. 

47. yıl dönümü, Hak İş Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin, Dr. Osman Yıldız, Av. Hüseyin Öz, Yunus Değirmenci, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Tevfik Ali Hançeroğlu, Sultan Murat Karadağ, Konfederasyonumuza üye sendikalarımızın Genel Başkanları, Genel Başkan Yardımcıları ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, geçmişten bugüne HAK-İŞ Konfederasyonumuzun verdiği mücadelelere değinerek, “Konfederasyonumuzun 47 yıllık mücadelesini kısa bir zaman dilimine sığdırmak ve anlatmak çok zor. 22 Ekim 1976’da Türk çalışma hayatına adım atan HAK-İŞ Konfederasyonumuz, henüz emekleme dönemini tamamlamadan Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık dönemlerine, darbelere muhatap olmuştur” diye konuştu.

Geçici ve Mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüleceği inancımızı koruyoruz
Geçici ve mevsimlik işçilerin uzun yıllara dayanan kadro sorununun çözümü için mücadeleye devam edildiğini vurgulayan Arslan, “Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının bu yılın sonuna kadar kökünden çözüleceği inancımızı koruyoruz, Çalışma Bakanım ve hükümetimizin ortaya koyduğu irade bizi bu noktada cesaretlendiriyor” dedi.
Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, başta geçici ve mevsimlik işçilerin uzun yıllara dayanan kadro sorununun çözümü konusunda ilk kez temennilerin ötesinde bir takvim belirlendiğini belirterek, “Özellikle geçici ve mevsimlik işçiler dendiği zaman ağırlığı Hak-İş üyeleri oluşturuyor. Öz Gıda İş Sendikamız Çaykur’da, Öz Orman İş Sendikamız Orman Genel Müdürlüğünde, Hizmet İş Sendikamız belediyelerde bu konunun en büyük muhataplarıdır” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü ve Çaykur’da örgütlenirken Hak-İş’e bağlı bütün sendikalarımızla ile birlikte Anadolu’yu karış karış dağ taş gezdiklerini belirten Arslan, “Örgütlenme çalışmalarında dinlediğimiz orman işçileri, “Yılda sadece 45 veya 60 gün gün çalışıyoruz. Bizlere 4 ay çalışma imkânı verin, en azından sosyal güvenlik mevzuatına göre hastanelerde tedavilerimizi yaptırabilecek primlerimizi ödemiş olalım” talebinde bulundular.

Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığımız ilk toplu iş sözleşmemizde, mevzuatta yapılan değişiklik ile bu arkadaşlarımızın taleplerini içerir tarihi bir düzenleme yapılmıştır. Yapılan bu düzenlemeyle o güne kadar 6 ay çalışanların hepsi kadro aldı. 6 ay çalışamayanlara da her yıl 6 ay çalışma imkânı getirildi. Ve bugün o arkadaşlarımız 9 ay 29 gün çalışıyorlar. Ama hala yapmamız gerekenler var. 12 ay çalışacakları bir iş yapısı var, iş var ve bu arkadaşlarımızın 12 ay çalışabileceği bir düzenlemeye hakkı var ve bizde bunu almak için var gücümüzle mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çaykur Genel Müdürlüğünün kampanya dönemlerinin sınırlı olduğuna dikkat çeken Arslan, “buna rağmen eski genel müdürümüz, bakanımız İmdat Sütlüoğlu’na buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. İstanbul’da yapılan çok çetin geçen müzakere ve mücadele neticesinde Çaykur işçilerinin 6 ay çalışmasını garanti altına alan bir sözleşme imzaladık.

Bakanım ve Hükümetin Ortaya Koyduğu İrade Bizi Bu Noktada Cesaretlendiriyor
Bugün Çaykur’daki, Orman Genel Müdürlüğü’ndeki, Belediyelerdeki arkadaşlarımızın 12 ay çalışabileceği bir modele ihtiyacımız var. Çünkü bu arkadaşlarımızın “sosyal güvenlik primlerimizi ödeyemiyoruz. Mevsimlik işçi olduğumuz için işsizlik ödeneğinden yararlanamıyoruz. Burada çalışıyor göründüğümüz için başka kurumlarda çalışmamız yasaklanıyor. Biz bu şartlarda ne zaman emekli olacağız?” sorusunun haklı bir soru olduğunun farkındayız, onun için hem Çaykur’da hem Orman Genel Müdürlüğünde hem de belediyelerdeki bu uygulamanın artık bitirilmesini istiyoruz. Ve Kamuda artık geçici ve mevsimlik işçi tartışmalarının son bulmasını istiyoruz. Sendikalarımızın da bu konuda konfederasyonumuzla beraber hem çalışanları hem kamuoyunu hem de işverenleri belli bir aşamaya getirebilmek için çaba sarfetmelerini istiyoruz.

Sayın bakanla yaptığımız bütün görüşmelerin sonucu bu meselenin yıl sonuna kadar kökünden çözüleceği şeklinde. Sayın bakanın bu kararlı tutumuna teşekkür ediyorum. Biz inancımızı koruyoruz. Sayın bakanım ve hükümetin ortaya koyduğu irade bizi bu noktada cesaretlendiriyor” dedi.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 22 Ekim 2022 Cumartesi