Çaykur Temsilcilerimize yönelik eğitim Sinop’ta başladı

Çaykur Temsilcilerimize yönelik eğitim Sinop’ta başladı

ÇAYKUR Çay fabrikaları işyeri sendika temsilcilerimize yönelik "Eğitim Seminerimiz" 7 Ağustos 2022 tarihinde Sinop'ta başladı.

Sinop Uygulama Otelinde başlayan eğitim seminerine, Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcılarımız Halil Çukutli, Tevfik Ali Hançeroğlu, Sultan Murat Karadağ, Doğu Karadeniz Şube Başkanımız Fatih Kandemir, Şube Başkan Yardımcılarımız Orhan Topaloğlu, Necdet Hacıosmanoğlu, Kazım Öksüz, Halis Çakır, Eğitim ve Mevzuat Daire Başkanımız Mustafa Erdoğan, Basın Danışmanımız İsmail Uğur, İdari İşler Müdürümüz Tufan Acar, Uzmanımız Zeynep Vildan Gündoğan ve Çaykur Çay Fabrikaları işyeri sendika temsilcilerimiz katıldı.

Eğitim Programının açılış konuşmasını yapan Doğu Karadeniz Şube Başkanımız Fatih Kandemir’in ardından Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançeroğlu ve Sultan Murat Karadağ’ın da yaptığı selamlama konuşmasında sendikamızın eğitime verdiği önem hakkında değerlendirmelerde bulundular.

Genel Başkan Yardımcımız Halil Çukutli ise Sendikamızın yürüttüğü çalışmalardan bahsederek Mesyeb, örgütlenme çalışmalarımız ve devam eden davalar hakkında oldukça kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Ayrıca Çaykur fabrikalarına yapmış olduğu ziyaretlerde problemleri yerinde gördüğünü söyleyen Çukutli, bu problemleri Çaykur Genel Müdürlüğüne ileterek birlikte çözelim teklifinde bulunduğu söyledi.

Sizlerin burada alacağı bilgiler işyerlerinizde daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır
Genel Başkanımız Mehmet Şahin; eğitim çalışmalarının sendikamızın kurumsal kimliğinin önemli bir fonksiyonu olarak sürekli hale getirildiğini söyledi.

Sendikamızın her alanda olduğu gibi eğitim alanında da diğer sendikalarla mukayese edilemeyecek derecede ileride olduğunu ifade eden Şahin, ‘Eğitim programlarımız planladığımız üzere gerçekleştirilmektedir. Bu yılın ilk eğitim seminerini Sinop’ta Çaykur temsilcilerine yönelik başlattık. Sendika olarak eğitime büyük önem vermekteyiz. Verdiğimiz bu eğitimlerle, teşkilat mensuplarımızın örgütsel bilincini, sendikal kimlik ve aidiyetini ve hukuki donanımlarını geliştirmektir. Sizlerin burada alacağınız bilgiler işyerlerinizde daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

“Aramızda dostluk, arkadaşlık ilişkisi var”
Her yıl Sinop’ta Eğitim vesilesiyle temsilcilerimizle bir araya geldiğimizi ve eğitim denildiğinde hep beraber bir araya gelerek hasbihal etmek, sohbet etmek, birbirimizle bizleri ilgilendiren konuları paylaşmak olduğunu vurgulayan Şahin, “Bunun ötesinde ne sizler eğitim verecek konumdasınız nede bizler eğitimciyiz. Aramızda dostluk, arkadaşlık ilişkisi var. Bu ilişki çerçevesinde, bilgimizi, becerimizi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşıyoruz.” diye konuştu.

Sendikalar için işyeri sendika temsilcilerinin öneminden bahseden Şahin, “Temsilcilik bir sendikanın %50’sidir. Temsilcilerimizin performansı ne kadar iyiyse, ahlakı, karakteri ne kadar düzgünse o sendika güçlü sendikadır. Temsilcilik makamı önemli bir makamdır, bu makamı önemseyin, severek yapın” dedi.

Konuşmasında mevsimlik işçi meselesine de değinen Şahin, şu ifadelere yer verdi: 

Konfederasyonumuzun dolayısıyla sendikamızın ajandasında artık kangren hale gelmiş beş madde var. Bunlar, “asgari ücretin vergiden muaf olması, kayıt dışı ekonomi, kıdem tazminatı, örgütlenmedeki hukuki ve ekonomik problemler ve mevsimlik işçi sorunu” Allah nasip etti, asgari ücretteki vergi problemini çözdük fakat bir faydası olmadı. O kadar yüksek bir enflasyonist bir sürece girdik ki bu indirim hissedilmedi. Nefeslenme sağladı, iki ay sonra asgari ücrete iyi zam verildi. Ancak 1-2 ay sonra ne zam aldıysak elimizden gitti. Elde ettiğimiz kazanımlar işçinin reel hayatının üzerindeki sağladığı mutluluğun ömrü fazla olmuyor. Yapılan sözleşmelerin 2 ay sonra bir anlamı kalmıyor, bir defa daha oturuyoruz, işverene davet yapıyoruz. Yeni ek protokollerle sözleşme hükümlerini yenilemeye çalışıyoruz. Maalesef ekonomik anlamda sıkıntıların olduğu böyle bir sürece girdik.
Mevsimlik işçi meselesine gelince henüz kayda değer adım atılmadı. Birtakım kazanımlar elde edildi ama bunlar yetersiz kaldı.

Türkiye de mevsimlik işçinin sayısı 25.000 civarın da ve büyük bir haksızlık var. Bilin ki mücadele ediyoruz. Mevsimlik işçilerimiz 90 gün çalışıyordu. Allah nasip etti bütün mevsimlik işçilerimizin en az 180 gün çalışabilmesini sağladık.

Bugün Çalışma Bakanı olarak makamda Vedat Bilgin Hoca var. Geçmişten iyi bir hukukumuz var. Abim, hocam diye hitap ettiğim birisi. Mevsimlik işçi meselesini o kadar çok anlattık ki kendisi de en az bizim kadar bilir. Bu işin bir an önce mutlaka çözümlenmesi gerektiğine samimi olarak inanan birisidir. Bize de sözü şu oldu. Dedi ki başkanım 4-5 tane meselem var, ömrüm vefa ederse bunları da çözmeden gitmeyeceğim. Asgari ücretli, EYT, Mevsimlik İşçi vs. Şimdi siyaset şöyle çalışıyor, bakanın önünde problemler var, asgari ücret diyorsun Türkiye’de 15 milyon işçiyi ilgilendiriyor, EYT diyorsun 3 milyon kişiyi ilgilendiriyor, mevsimlik işçi diyorsun 25.000 kişiyi ilgilendiriyor. Ben de bakan olsam siz de bakan olsanız bunu gözeterek hareket edersiniz. Ama mevsimlik işçi olarak çalışan arkadaşlarımız müsterih olsunlar. Hak-İş ve Öz Gıda İş olarak bu sorun neticelenene kadar bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Genel Başkanımız Mehmet Şahin ayrıca, Ülkemiz ve dünyanın yaşadığı sıkıntılı süreç ve ekonomik sıkıntılar, sendikal hareketin önündeki problemler, Kıdem Tazminatı ve kayıt dışı ekonomi hakkında oldukça kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

UZMANLARIMIZ SUNUP YAPTI
Konuşmaların ardından Eğitim ve Mevzuat Daire Başkanımız Mustafa Erdoğan ve Basın Danışmanımız İsmail Uğur “Toplu İş Sözleşmesi prosedürü, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Sosyal Medyanın Kullanımı” konularında üyelerimize birer sunum gerçekleştirdi. Ayrıca katılımcıların yönelttiği sorular da yanıtlandı.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 11 Ağustos 2022 Perşembe