Genel Başkanımız Mehmet Şahin, 'Asgari Ücret'e yapılan zammı beklentileri tam olarak karşılamamakla birlikte olumlu buluyoruz'

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, 'Asgari Ücret'e yapılan zammı beklentileri tam olarak karşılamamakla birlikte olumlu buluyoruz'

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde 2022 Temmuz ayından itibaren geçerli olacak yeni asgari ücretin yüzde 30 oranında yapılan zam ile birlikte net 5.500 TL çıkarılmasını olumlu buluyoruz” dedi.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

Dünya genelindeki hayat pahalılığı ve enflasyondan Türkiye'de ciddi olarak etkilenmiştir. Pandemi sonrası tüm dünya ile birlikte ülkemizi de derinden etkileyen ekonomik gelişmelerin sonucu olarak özellikle hayat pahalılığının dar gelirliler üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek, ücretli çalışanların gelir kayıplarını telafi edecek iyileştirmelerin yapılması elzem haline gelmişti. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Asgari Ücret Tespit Komisyonunu toplayarak çalışmalarını tamamladı.

Bu çalışmanın sonucu olarak 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak asgari ücret, brüt 6.471.TL, Net 5.500,35 TL olarak belirlendi. Böylece, 2022 Ocak dönemine göre 1.247 TL artışla net asgari ücrette yaklaşık %30 oranında artış yapıldı. 2021 yılına göre ise 2022 yılında asgari ücretteki kümülatif artış ise yüzde 94,6 olmuştur. Asgari ücrette yapılan bu artış, tüm çalışanlar bakımında da vergi istisnası tutarının artışı kadar ek gelir avantajı sağlıyor.

Yapılan bu zam oranı yüksek enflasyon nedeniyle kamuoyunda oluşan beklentileri tam olarak karşılamamakla birlikte Cumhurbaşkanımızın asgari ücrete yapılacak esas zammın Aralık ayında kararlaştırılacağını ve bunun bir ara zam olduğuna yönelik açıklamasını, asgari ücretle geçim sağlayan yaklaşık 7 milyon çalışanın enflasyona karşı mağdur edilmeyeceğinin garantisi olarak görüyor, yapılan bu artışı olumlu buluyoruz.

Ancak kamuda ve özel’de çalışan tüm işçilerin, ücretlerinde de aynı oranda iyileştirmeler yapılmasını, aksi takdirde sadece asgari ücretlilere dair yapılacak bir düzenlemenin toplu iş sözleşmelerini akamete uğratacağı ve ülkemizdeki tüm çalışanların asgari ücretle çalışılan bir yer haline geleceği kaygısını da taşıyoruz.  

Ayrıca, ekonomik süreçler göz önüne alındığında bütün ücret geliri elde edenler için asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf tutulmasının yanında asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak tarife oranını da %10’a sabitlenmesini gerekli görüyor, talep ediyoruz.

Bu kapsamda, asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, bütün çalışanları günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir şekilde yaşayabilmesine imkân tanıyacak bir düzenlemenin gerekli olduğunu ve Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesi talebimizi bir kez daha yineliyoruz.

Açıklanan asgari ücretin tüm emekçilere, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, bu süreçte gösterilen hassasiyetten dolayı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Bilgin’e teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 3 Temmuz 2022 Pazar