Genel Başkanımız Mehmet Şahin, ‘28 Şubat darbesi toplumun tüm kesimleri için insan hakları ihlalleri üretti’

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, ‘28 Şubat darbesi toplumun tüm kesimleri için insan hakları ihlalleri üretti’

Hak İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Genel Başkanı Mehmet Şahin, 28 Şubat 1997 “postmodern” darbesinin 25. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türk siyasi tarihinde onarılmaz yaralar ve silinmeyecek etkiler bırakan 28 Şubat darbesi, toplumun tüm kesimleri için bir demokrasi kaybı, baskı ve insan hakları ihlalleri üretti” dedi.

Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:
 
“Türkiye’de 25 yıl önce bugün yapılan postmodern darbenin yıldönümü. İnanç özgürlüğü ve ifade hürriyeti gibi temel insan hakları ayaklar altına alındığı, binlerce kişinin mağdur olduğu 28 Şubat, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı değişikliklerinin yapıldığı bir dönem olarak anılacaktır.
 
28 Şubat sürecinin ilk müdahalesi, egemenlik hakkına karşı olmuştur. Daha özgür ve daha demokratik bir ülke olma yolundaki ilerleyişimiz hep sekteye uğratıldı. Yüz binlerce mütedeyyin insan büyük zulümlere yasa dışı muamelelere, acı ve gözyaşlarına mahkum edildi. Bu süreci başlatanlar, halkın oylarının bir önemi olmadığını, meclisin yetkili ve önemli bir kurum olmadığını bir kez daha göstermeye çalışmışlardır.
 
Türkiye Cumhuriyeti’nin siyasi tarihi, aynı zamanda bir askeri darbeler tarihidir. Cumhuriyet tarihinin 46 yılı, fiilen askeri yönetimler ve olağanüstü hal uygulamalarıyla geçmiştir. Türkiye’de, 1960 yılından itibaren, neredeyse her on yılda bir askeri darbe gerçekleştirilmiştir. Demokrasinin askıya alındığı darbelerde, TBMM ve siyasi partiler kapatılmış, millet iradesi hiçe sayılmış, sıkıyönetim ve olağanüstü hal uygulamalarıyla toplum baskı altında tutulmuş, başta yaşam hakkı olmak üzere, temel insan hakları çiğnenmiştir.
 
Öz Gıda İş Sendikası kurulduğu günden bugüne kadar bütün darbelere, antidemokratik müdahalelere, hukuk dışı davranışlara karşı çıkmış, her zaman demokrasiden yana taraf olmuştur.  Bizlere düşen görev de milletimizin canı pahasına koruduğu demokrasi, hukuk ve insan haklarını daha iyi bir seviyeye getirmek, daha özgürlükçü ve müreffeh bir Türkiye için çalışmaktır. Öz Gıda İş Sendikası olarak milletimizle birlikte yürümeye devam edeceğimizi bir kez daha belirtirken, tüm darbeleri lanetliyoruz.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 28 Şubat 2022 Pazartesi