Genel Başkanımız Mehmet Şahin, 'Asgari Ücretten alınan verginin kaldırılması olumlu bir adımdır"

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, 'Asgari Ücretten alınan verginin kaldırılması olumlu bir adımdır

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 2022 yılı için net 4.253 lira olarak belirlenen asgari ücretin üzerinden alınan verginin kaldırılmasının olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

Hak-İş Konfederasyonu olarak yıllardır asgari ücretin, sadece tek bir çalışan olarak değil, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir şekilde tespit edilmesi ve ‘işçinin geçinebileceği minimum seviyedeki ücret’ olduğundan, ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf tutulması gerektiği tavsiyesinde bulunmuştuk.

Nihayet, 6,5 milyon civarında çalışanın merakla beklediği 2022 yılı için 4.253. TL olarak belirlenen asgari ücretin üzerinden alınan gelir vergisi ile damga vergisi yükünün kaldırılması hem işçi hem de işveren adına olumlu bir adımdır. Bu süreçte Öz Gıda İş Sendikası olarak gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.

Yapılan görüşmelerde bir önceki asgari ücrete göre yüzde 50 oranında arttırılan asgari ücretin geldiği seviye kamuoyunun beklentilerini bir nebze olsun karşılamıştır. Ancak bugün Dünya’da COVID-19 krizinin neden olduğu ekonomik tahribat, büyük yıkıma yol açacak yoksulluk, sosyal ve ekonomik istikrarsızlık tehlike yaratmaya devam ediyor. Küresel salgın ve ülkemizin yaşadığı ekonomik kriz, TL’de yaşanan büyük değer kaybı ve beraberinde yüksek fiyat artışları başta işçiler olmak üzere, tüm ücretli çalışanların yaşam şartlarını daha da ağırlaştırdı, ciddi iş ve gelir kayıplarına yol açtı ve açmaya devam etmektedir.

Açıklanan asgari ücret oranı çalışanlarımızın enflasyon karşısındaki kayıplarını bir nebze olsun karşılasa bile yaşanan krizin devam etmesi durumunda bu oran birkaç ay içerisinde eriyip gidecek, yaşanan alım gücü kaybını telafi etmekten uzak kalacaktır. Bu nedenle ülkemizin üretim gücünün korunması, enflasyon ve kurdaki oynaklığın azaltılması için ilave tedbirlerin alınmasını kaçınılmazdır.

2022 yılının tüm emekçilerimizin beklentilerinin tam olarak karşılandığı bir yıl olması dileğiyle.”

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 17 Aralık 2021 Cuma