Genel Başkanımız Mehmet Şahin İşkur'un 9. Olağan Genel Kurulunda Konuştu

Genel Başkanımız Mehmet Şahin İşkur'un 9. Olağan Genel Kurulunda Konuştu

Hak İş Genel Başkan Yardımcımız ve Genel Başkanımız Mehmet Şahin, İŞKUR 9. Olağan Genel Kuruluna, HAK İŞ Konfederasyonu adına katılarak hem çalışma hayatının temel sorunlarını ele alan bir konuşma yaparak çözüm önerilerimizi paylaştı.

İŞSİZLİK VE İSTİHDAM KAVRAMLARININ KESİŞTİĞİ YERDE KİLİT BİR KURUM OLAN İŞKUR’U ÖNEMSİYORUZ.
İşsizlik ve istihdam kavramlarının kesiştiği yerde kilit kurum olan İŞKUR’, HAK İŞ olarak önemsediklerinin altını çizen Şahin, istihdamdaki hedeflerini şu ifadelerle değerlendirdi:
“Temmuz ayında açıklanan istatistiklere göre işsizlik oranı %10 seviyesindedir. Türkiye geneline baktığımızda 3 milyon 443 bin insanın işsiz olduğunu görmekteyiz. 15-24 yaş arasındaki genç nüfusun işsizlik oranı ise % 21,1 olarak açıklanıyor. Bu oran önceki yıla göre 1,3 oranında artış göstermiş bulunuyor. İstihdam oranlarına baktığımız zaman ise 2017 yılı temmuz ayının bir önceki dönemine göre istihdam oranları 1 milyon 122 bin kişi artarak 28 milyon 758 bin kişi istihdam edildiğini görmekteyiz. Sonuç olarak son açıklanan verilere göre Türkiye’deki istihdam oranını %48 olarak görmekteyiz. İstihdamdaki ilk hedef, işsizleri en doğru ve hızlı yoldan işlere yönlendirmek olmalıdır. Fakat buradaki istihdamı düzgün işler ve insana yakışır işler çerçevesinde tanımlamak gerekir. Sadece istihdam değil, verimli, üretken nitelikli bir istihdamdan bahsetmemiz ve bu kapsamda gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor.”

“TAŞERON İŞÇİLİK UYGULAMASI EKONOMİK VE SOSYAL OLARAK TAHRİBATLARA YOL AÇMAKTADIR.”
Taşeron işçilik uygulamasını gündeme getiren Şahin “Kamu ve özel sektörde her geçen gün daha da yaygın hale gelen taşeron işçilik uygulamasının çalışma hayatının en temel sorunu haline geldiği gerçeği tartışılmaz bir gerçektir. Örgütsüzlüğü, güvencesiz çalışmayı, kayıtdışını, kuralsızlığı tetikleyen, insan onuruna yaraşır düzgün iş tanımını yok sayan taşeron işçilik uygulaması, çalışma hayatının dengelerini bozmakta, kayıtdışı istihdamı da çalışma hayatının temel sorunlarından biri olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Şahin mevsimlik işçi sorununu da gündeme getirdi: Sendikamızı çok yakından ilgilendiren ‘mevsimlik işçi’ problemi de çözülmelidir. 5620 sayılı yasaya göre mevsimlik işçiler 5 ay 29 günden fazla çalışamamaktadır. 29 günlük iş olsa dahi sezonun dışındaki aylarda biz bu işçi arkadaşlarımızı çalıştıramıyoruz. Dolayısıyla 5 ay 29 günü de göremiyor. Çalışmadığı sürede de yasayla bu işçiler işsiz kabul edilmemekte, çalıştıkları sürede işsizlik fonuna kesinti yapılmaktadır. Fakat çalışmadıkları sürede işsiz kabul edilmedikleri için işsizlik fonundan da faydalanamıyorlar. Bu arkadaşlarımız ömür boyu çalışsa 85-90 yılda ancak emeklilik hakkı elde edilebiliyor. Bu fiilen arkadaşlarımızın ömür boyu emeklilik haklarını elde edemeyecekleri anlamına gelmektedir.”

ÇALIŞMADIKLARI DÖNEMLERDEKİ SİGORTA PRİMLERİNİN İŞSİZLİK FONUNDAN YATIRILARAK MEVSİMLİK İŞÇİLERİN EMEKLİLİK HAKLARINI ELDE ETMELERİ SAĞLANMALIDIR
Mevsimlik işçi sorununa yönelik çözüm önerilerimize değinen Şahin, “5620 sayılı yasada değişiklik yapılarak, mevsimlik işçilerin en az 5 ay 29 gün çalıştırılmasının yanı sıra işverenin ihtiyacı olduğu hallerde, ihtiyacı kadar süre için de çalıştırılmalarının önü açılmalıdır. Mevsimlik işçilerin kampanya döneminden sonra başlayan fiilen çalışma olmayan dönemde maaşlarının en azından 3 aylık kısmının işsizlik fonundan karşılanmalıdır. Çalışmadıkları dönemlerdeki sigorta primlerinin işsizlik fonundan yatırılarak mevsimlik işçilerin emeklilik haklarını elde etmeleri sağlanmalıdır.”

Şahin, konuşmasını “Tüm bu hususların yanı sıra insan onuruna yakışır düzgün işlerin artırılması için sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve toplu sözleşme uygulamasının yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz.” sözleriyle sonlandırdı.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 1 Kasım 2017 Çarşamba