1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye’de ve Dünyada Tüm Emekçilere Kutlu Olsun

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye’de ve Dünyada Tüm Emekçilere Kutlu Olsun

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, “ 1 Mayıs İşçi Bayramı Emek ve Dayanışma Günü” nedeniyle yayınladığı mesajla;. “Ülkemizdeki işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya, baskılara karşı çıkıyoruz. Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istiyoruz” dedi.

Genel Başkanımız Mehmet Şahin yayınladığı mesajın devamında şunları söyledi.

Çok değerli emekçiler!

İşçi ve emekçi kardeşlerimin, tüm dünyada birliğin, dayanışmanın, üretim ve alın terinin bir sembolü olarak kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en içten duygularla tebrik ediyorum.

Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı, emek ve dayanışma günü. Geçmişi 1880’li yıllara dayanan, işçilerin hak ve hukuklarını kazanmak ve geliştirmek için verdiği büyük mücadelelerden doğan 1 Mayıs, birlik olmanın önemini çok iyi anladığımız bugünlerde, daha da anlamlı hale geldi.

Tüm insanlık olarak derin bir belirsizlik ve kriz döneminden geçiyoruz. Daha önce yaşanmamış olaylara tanıklık ediyoruz. Olağanüstü bir dönemin etkilerini ve sonuçlarını görüyoruz. Bugün tüm dünyada COVID-19 küresel salgını, bir sağlık krizinin ötesine geçerek ekonomi ve sosyal hayatımızı da kökten etkileyerek değiştirmektedir. Maalesef milyonlarca kişinin, özellikle ücretli kesimlerin ve kayıt dışı ekonomide çalışanların üzerinde yıkıcı etkileri oluyor ve maalesef bu etkiler artarak devam edecek.  

Koronavirüs (Covid-19) salgını yaşamımızı köklü bir biçimde değiştiriyor. Sağlık çalışanından gıda sektörü çalışanlarına, eczacıdan market çalışanına, çiftçiden fırıncıya, nakliyeden taksiciye, çalışma hayatında yer alan her çalışanın öneminin daha iyi görüldüğü, emeğin, ekmek mücadelesinin değerinin daha iyi anlaşıldığı tarihi bir dönemden geçiyoruz. Bu zorlu süreç aynı zamanda, salgına karşı yürütülen mücadelenin ön saflarında yer alan kadınların hayatın her alanında yarattığı katma değeri bize bir kez daha kanıtladı.

1 Mayıs İşçi Bayramı coşkusu, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dünya çapında son derece sarsıcı bir etkiye neden olmuş Corona virüsü nedeniyle ülkemizde ve dünyada buruk bir şekilde kutlanıyor. Bizlerle birlikte tüm dünyada, hak arayanların çıktığı meydanlar bugün sessiz kalacak. Tedbirler kapsamında bu yıl meydanlarda coşkulu kutlamalar yapılamayacak. Milyonlarca işçi ve emekçi salgın süresince çalışmak zorunda olurken, bayramları olan 1 Mayıs’ta alanlara çıkamayacak. Bilinmelidir ki yüreğimiz yine alanlarda düşüncelerimiz yine emekten, emekçiden yanadır! Sağlıklı günlere eriştiğimizde inşallah 1 Mayıs’ı yine yan yana, omuz omuza beraberce alanlarda kutlayacağız.

Sevgili arkadaşlarım

Hak-İş olarak Ülkemizdeki işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya, baskılara karşı çıkıyoruz. Tüm çalışanlar için insan onuruna yaraşır yaşama koşulları ve sendikal haklar istiyoruz. 1 Mayıs’ı karşıladığımız bu olağanüstü koşullar altında bile taleplerimiz geçerliliğini korumaktadır. Covid-19 salgını sürecinde ve sonrasında atılması gereken birçok adım bulunmaktadır:

İnsanlığın en onurlularından birisi de alın teriyle evlerine helal kazanç götüren işçi kardeşlerimizdir. Ailelerinin geçimi için gecesini gündüzüne katan, alın teri döken işçi kardeşlerimiz en güzel şartlarda yaşamayı hak etmektedir. Bütün işçi ve emekçi kardeşlerimize daha güzel ve onurlu çalışma şartları temenni ediyoruz.

Dün olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da;

  • Ücretlerdeki ağır vergi yüklerinin azaltılarak vergide adaletin sağlanmasını,
  • İşsizliğin azaltılarak tam istihdamın hedeflenmesini,
  • Kayıt dışı ekonominin tamamen kayıt altına alınmasını,
  • Kıdem tazminatı haklarımızın korunmasını,
  • Mevsimlik işçi arkadaşlarımızın kangren haline gelen sorunlarının acilen çözülmesini,
  • Sendika örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını,
  • İş Sağlığı ve Güvenliği tedbirlerinin yaygınlaştırılmasını,
  • Bütün vatandaşlarımıza sabit bir vatandaşlık geliri bağlanmasını,
talep ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle başta sağlık ve gıda emekçileri olmak üzere ülkemizin güçlenmesinde ve ekonomik kalkınmasında katkısı olan tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor; bugünün, kardeşlik, dayanışma, birlik ve beraberlik duygularımızın artmasına vesile olmasını temenni ediyoruz.

Koronavirüse Karşı; Ailemiz, Sevdiklerimiz, Salgın ile mücadele eden emekçilerimiz için, Ülkemiz için, Tedbirlerimizi alalım, Hep Birlikte Sağlıklı Kalalım.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 28 Nisan 2021 Çarşamba