9. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması

9. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması

Konfederasyonumuz HAK-İŞ’in Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde 9. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması, 6 Mart 2020 tarihinde “Duygusal Zekâdan Sosyal Zekâya: Sendikacı Kadın Liderler” temasıyla Ankara’da HAK-İŞ’li sendikacı kadın liderlerin katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantıya, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Veysel Ateş, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Hak-İş Genel Başkan Yardımcıları Dr. Osman Yıldız, Yunus Değirmenci, Hüseyin Öz, Genel Başkan Yardımcılarımız Tevfik Ali Hançerğlu, Abdulhalik Damar, Teşkilatımızın Şube Başkanları, çok sayıda milletvekili ve bürokrat ile HAK-İŞ'e bağlı sendikaların genel başkanları, yönetim kurulu üyeleri, HAK-İŞ'e bağlı sendikaların kadın komite başkan ve üyeleri ile HAK-İŞ’li sendikacı kadın liderler ve üyelerimiz katıldı.

Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, konuşmasının başında İdlib’de vatan savunmasında şehit olan askerlerimiz başta olmak üzere bütün askerlerimize, polislerimize, korucularımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize, baş sağlığı dileğinde bulundu.

Arslan, hayatı ilmek ilmek dokuyan, işine, evine, sevdiklerine emek veren, emeğin kıymetini bilen onurlu bir yaşam için mücadele eden tüm kadınların, Dünya emekçi kadınlar gününü kutladı.

“Kadınların Temel Hakları Sınırlandırılamaz”
Kadınların eğitim-öğretim, çalışma ve siyaset yapma hakkının en temel insan hakkı olduğu dile getiren Arslan, “Bu haklar hiçbir gerekçeyle sınırlandırılamaz ve yasaklanamaz. Başta çalışma hayatı olmak üzere kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın onların varlığına yönelmiş bir tehdit olarak algılıyor ve herkesi bu konuda duyarlılığa çağırıyoruz. Özellikle kadın emeğinin sömürü ve istismar aracı yapılarak sosyal güvenceden yoksun, ucuz işgücü olarak görülmesi ve kullanılmasının önlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Emekçi Kadınların Temsil Ettiği Değerler HAK-İŞ’in Vizyonuyla Anlam Kazandı”
Sorunlar karşısında yılmayan, yorulmayan, yol arayan, kadınlık onurunu her alanda temsil etmenin hakkını veren, kadınların dün olduğu gibi, bugün ve yarın da var olacağını söyleyen Arslan, “İşte bunun adı HAK-İŞ’li emekçi kadınlardır. Dün tarihte olduğu gibi, bugün de modern dünyanın her alanında, siyasette, sosyal ve ekonomik hayatta, kültür-sanat dünyasında var olan kadın emekçiler, temsil ettiği değerler, mücadele verdiği ideallerle HAK-İŞ’in kadın emekçi vizyonunda anlam kazanmışlardır” şeklinde konuştu.

“Kadınları Değer Sahibi Bireyler Olarak Görüyoruz”
HAK-İŞ’in kadınları istatistiklere konu nesneler-objeler olarak değil, sendikal harekette etkin roller üstlenen değer sahibi bireyler olarak gördüklerini söyleyen Arslan, “Kadınlarımıza HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın çatısı altında faaliyet gösterecekleri zeminler açıyoruz. Yüzyılımızda giderek çözülmeye başlayan aile yapısının en önemli yapı taşı kadındır. Kadın aynı zamanda ailenin kurucusu ve koruyucu emekçisidir” dedi.

HAK-İŞ olarak, kadın konusunda özgün projelere, kadınların çalışma hayatında aktif olarak var olabilmeleri için istihdam politikalarının geliştirilmesine, kadın istihdamının artırılması, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması konusunda projeler geliştirdiklerine, kadınların sendikalı olmaları konusunda yürüttükleri kampanyaları anlattı. 

“Sendikacı Olun Lider Olun”
Arslan, “Kadın çalışanları HAK-İŞ çatısı altında örgütlenmeye davet ettik. ‘Sendikalı Kadın, Güçlü Kadın’ dedik. Ayrıca sendikalı olan kadınlara da bir çağrı yaptık, ‘Sendikacı olun, lider olun’ dedik, onları cesaretlendirdik, fırsat verdik ve büyük bir gururla söyleyebilirim ki karşılığını da aldık. Şu anda sendikal karar alma mekanizmalarında 4 bine yakın sendikacı kadın liderlerimiz aktif olarak görev alıyor” dedi.

Bakan Selçuk: “Gün Beraber Olma Günüdür”
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, birlik ve beraberliğe ihtiyacımızın olduğu günlerden geçtiğimizi belirterek, “Gün beraber olma günüdür. Geçtiğimiz hafta İdlib’te şehit düşen askerlerimizden dolayı hepimiz sarsıldık, yüreklerimiz yandı. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Gazilerimize acil şifalar diliyorum. Allah vatanımızın birliğini, dirliğini ve birliğini ve beraberliğini daim eylesin” dedi.

“HAK-İŞ Kadın Sendikacılığında Başarı Hikayesiyle Göze Çarpıyor”
HAK-İŞ’in kadın emeği ve kadının sendikalaşması konusundaki çalışmalarını takdirle karşıladığını dile getiren Selçuk, “Yaklaşık 160 bin üyesi kadın olan HAK-İŞ konfederasyonu, kadın sendikacılığında bir başarı hikayesi olarak göze çarpıyor. HAK-İŞ kurulduğu tarihten bu yana ülkemizin bütün meselelerine karşı samimiyetle eğilmiş, en kötü durumlarda milli ve yerli bir duruş sergilemiş konfederasyonumuzdur. Bu yüzden sosyal diyalogda da en önemli paydaşlarımızdan birisidir” şeklinde konuştu.

“Sendikacılığa Kadın Eli Değmeli”
Kadınların sendikal hayata katacağı birçok noktanın bulunduğunu söyleyen Selçuk, “Kadınların sendikal hayata katacağı birçok nokta olduğuna inanıyoruz. Bu yüzden sendikacılığa kadının elinin, emeğinin, alınterinin değmesi gerektiğine inanıyoruz. Bugünkü bu toplantının teması çok anlamlı. ‘Duygusal Zekadan, Sosyal Zekaya: Sendikacı Kadın Liderler’ temasıyla bu programda buluşmuş durumdayız. Ülkemizde ve dünyadaki tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ve tüm emekçi kadınların gününü kutluyorum” dedi. 

Zengin: “HAK-İŞ’li Sendikacı Kadınlarımız Yüzlerce, Binlerce”
HAK-İŞ Kadın Komitesi Başkanı Fatma Zengin, HAK-İŞ’in her insanı kaynak olarak değil, bir değer olarak gördüğünü ve öz bilincine saygı duyduğunu belirterek, “HAK-İŞ, duygusal zekası yüksek kadınlarımızın örgütsel bütünlüğüne güç kattığına inanmaktadır” dedi.
Zengin, “HAK-İŞ, 2 bin sendikacı kadın lideri sendikal harekete kazandırmıştır. HAK-İŞ ve bağlı sendikalarımızın yönetim kurullarına ve teşkilatımıza, HAK-İŞ’li kadınlar adına teşekkür ediyorum” dedi.

 “Sendikal Mücadeleye Kadın Elinin Değmesi İçin Çalışıyoruz”
HAK-İŞ’in 700 bin üyesinin 170 binini kadınların oluşturduğunu anlatan Zengin, “Her alanda olduğu gibi sendikal mücadeleye kadın elinin, emeğinin ve zerafetinin değmesi için çalışıyoruz. Bu anlayışımızı sürekli güncelleyerek üstün gayretle, 21 sendikamızla birlikte yeni hedeflere yürüyoruz” dedi.

Proje Yarışması Ödül Töreni
HAK-İŞ Kadın Komitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kadın Çalışanları Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlenen 3. Gençlik Farkında Proje Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.

Ödül töreninin ardından programın ana teması olan “Duygusal Zekâdan Sosyal Zekâya: Sendikacı Kadın Liderler” konusunda Davranış Bilimleri Uzmanı Ceren Cebeci tarafından “Duygusal Zekâdan Sosyal Zekâya: Sendikacı Kadın Liderler” sunumu gerçekleştirildi. 

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 6 Mart 2020 Cuma