​Şahin, Asgari Ücret beklentilerin altında kalmıştır

​Şahin, Asgari Ücret beklentilerin altında kalmıştır

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 2019 yılı için brüt 2 bin 943, net 2.324,70 lira olarak belirlenen asgari ücretin beklentileri ve asgari yaşam standardını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

Asgari ücret, ücretlilerin milli gelirden düşen payı artırmayı ve onları insan onuru ile bağdaşan ve asgari geçim şartlarını karşılayacak bir gelir düzeyine kavuşturmayı amaçlayan bir sosyal politika önlemidir. Diğer bir deyişle asgari ücretin fonksiyonları; düşük gelirli işçi gruplarının korunması, "adil ücret" tespiti, ücret yapısında temel bir eşiğin kurulması ve makro ekonomik politika aracı olmasıdır.

Ama ne yazık ki asgari ücrete yapılan bu zam beklediğimiz bir zam değildi. Yapılan görüşmelerde yine 7 milyon asgari ücretli çalışanın merakla beklediği 2019 yılı için belirlenen asgari ücrette tarafları memnun edecek bir sonuç çıkmamış, yine hayal kırıklığı yaratmıştır. Çalışanlar yine açlık sınırı altında yaşamaya mahkûm edilmiştir.

İlk kez işçi kesimini temsilen komisyonda yer alan TÜRK-İŞ’in HAK-İŞ ve DİSK’in görüşlerini de alarak yeni bir süreç başlatması ve işçi kesiminin tek ses olarak hareket etmesini çok önemliydi ve Öz Gıda İş Sendikası olarak sonuna kadar destek verdik. 2020 yılı için geçerli olacak asgari ücret konusunda üç işçi konfederasyonunun ortak açıklamasında asgari ücretin en az net 2.578 TL olması yönündeydi. Ancak gelinen noktada, talebimizin tam olarak karşılanmadığını görüyoruz. 

Asgari ücretle çalışanların en önemli hatta bazen tek gelir kaynağı olan asgari ücret, işveren tarafından işçilere emeklerinin karşılığı olarak ödenmesi gereken ücretin en alt sınırını oluşturmaktadır. Türkiye’de asgari ücret konusu, bu ücret seviyesinden çalışmak zorunda kalan işçi sayısının fazlalığı nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Ne var ki yıllardır hiçbir sosyal kaygı ve sorumluluk taşımadan “ekonomik dengeler” gerekçe gösterilerek düşük bir biçimde belirlenen asgari ücret artık sosyal işlevini yitirdi.

Öz Gıda İş olarak, asgari ücretin belirlenmesinde sadece tek bir çalışan olarak değil, çalışanın ailesi ile birlikte ele alınması gerektiğinin altını bir kez daha kalın çizgilerle çiziyoruz. En azından Asgari Ücret, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç ve net olarak açıklanmalıdır. Ücretlerin Asgari Ücrete tekabül eden kısmı vergiden muaf olmalıdır. Asgari Ücret sonrası ilk vergi basamağı için uygulanacak oran yüzde 10 olmalıdır diyoruz.

Bu yıl Hak-İş ve DİSK’in görüşlerinin alınması çok önemli idi fakat yeni dönemde Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı işçi kesiminin taleplerinin etkin bir şekilde ortaya konulabilmesi adına bütün konfederasyonlar tarafından temsil edilmesi sağlanmalıdır. 2020 yılının işçilerin beklentilerinin tam olarak karşılandığı bir yıl olması dileğiyle.”
Yayımlanma Tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma