Yörsan Hem Ülkenin Hemde Susurluk'un Milli Bir Değeridir, Üretime Devam Etmelidir

Yörsan Hem Ülkenin Hemde Susurluk'un Milli Bir Değeridir, Üretime Devam Etmelidir

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde Yörükler Gıda Limited Şirketi olarak temeli 1964 yılında atılan, İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesine giren, 1984 yılında da Türkiye’nin ilk beyaz peynir fabrikasını da kuran yarım asırlık Yörsan; 4 yıl önce özel sermaye fonu Dubai merkezli Abraaj Group’a satılmıştı.

Örgütlü olduğumuz Yörsan Gıda'nın Dubaili ana hissedarı Dairy Fresh Süt Ürünleri ve Gıda Yatırımları San. ve Tic. A.Ş tarafından satın alımının ardından yaklaşık bir yıl önce de söz konusu firma konkardato ilan etmiş, geçtiğimiz günlerde de şirketin iflası istenerek mahkemeye dilekçe verilmişti.

Genel Başkan Yardımcımız Sultan Murat Karadağ, Bursa Şube Başkanımız Aytekin Kaya, Örgütlenme Dairesi Başkanımız Göksel Şengün, Hukuk Müşavirlerimiz Av. Mecit Zeren, Av. Emre Barış ve Örgütlenme Uzmanımız Av. Kemal Kapar'ın da katıldığı 17 Aralık 2019 Salı günü Susurluk Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen Yörsan davasında, büyük alacaklı olan Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Süt Birlikleri ve değişik tedarikçiler ile sendikamız ÖZ GIDA İŞ'in görüş birliğinde 300 kişinin çalıştığı Yörsan Gıda'nın iflas etmesi değil yaşaması gerektiğini belirterek davanın ertelenmesi talep edildi.

Bir önemli gelişmede TC.Ziraat Bankasının YÖRSAN da görevli kayyumlardan şirket bilançosunu isteyerek şirketi incelemeye aldıklarını ve bir ihtimal var ise YÖRSAN'ın tekrar üretime geçmesi için gerekli girişimlerin yapılacağını beyan etmeleri olmuştur.

Bunun üzerine Susurluk Asliye Hukuk mahkemesi, Komiser Heyetine yeniden rapor hazırlaması için davayı 08 Ocak 2020 tarihine erteledi. Ayrıca mahkemeden şirket yönetimi için yeniden kayyum talep edildi. Çalışan işçilerin ücret ve tazminatlarının konkordato sürecinde para ayrılması konusundaki talebimiz ise bir sonraki celse arasında karar verilecek.

Mahkeme sonrası Yörsan fabrika binası önünde toplanan üyemiz işçilere hitaben yaptığı konuşma ile durumu özetleyen Genel Başkan Yardımcımız Sultan Murat Karadağ şu ifadeleri kullandı;

Bugün görülen iflas davasında sendikamız ve alacaklıların Yörsan'ın iflası değil üretime devam etmesi gerektiği yönündeki talebimiz neticesinde Susurluk Mahkemesi, komiser heyetine yeniden rapor hazırlaması için davayı 8 Ocak 2020 tarihine erteledi. Türkiye'nin ilk 300 şirketi arasında olan, süt ve süt ürünleri sektöründe yarım asrı deviren bu işyerinin yaşaması için alacaklı bankalar dahil herkesin ortak bir çaba içinde olması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Siz emekçi kardeşlerimiz ile birlikte mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Sendikamız, üyelerimizin daima yanında olmaya devam ederek çalışma hayatında karşılaşmış oldukları olumsuz durumlara karşı her zaman, her yerde, her mecrada hakkını savunmaya devam edecektir.

Burada çalışan 300 üyemiz alın teri akıtıp, evine ekmek götürüyor. Yapılan yanlış hesabın yada hatalı hamlelerin ağır yükünü hem emekçiler hem de ülke olarak bizler çekmek istemiyoruz.  Yüzlerce işçinin emeğinin görmezden gelinmesini kabul edemeyiz. Krize neden olan tarafların bir an önce bir araya gelip sorunu çözmesini talep ediyoruz.

Öz Gıda İş Sendikası ne gerekiyorsa onu yapacaktır
Bölge üreticisinin can suyu olma özelliğini sürdüren, üreten, direk ve dolaylı olarak 10 binlerce kişiye istihdam sağlayan, döviz getiren Yörsan'a ve  fabrikanın yüzlerce emekçisine herkes sahip çıkmalı kaderine terk edilmemelidir. Hiç bir üyemizin mağdur olmaması adına ve  bu fabrikayı yaşatmak için Öz Gıda İş Sendikası ne gerekiyorsa onu yapacaktır. Başta alın terini bu topraklara döken üyelerimiz olmak üzere bölge üreticileri ve ülkemizin de çıkarları göz önünde bulundurularak Yörsan'ın bacası tütmeye devam etmeli, kapanmamalı, yaşatılmalıdır.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 19 Aralık 2019 Perşembe