Modern kölelik sistemi kaldırılsın!

Modern kölelik sistemi kaldırılsın!

Genel Başkanımız Mehmet Şahin "İstanbul Esenyurt'ta AVM inşaatının şantiyesinde çıkan yangın sonucu 11 işçi kardeşimizin hayatını kaybetmesi" hakkında Milat Gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

Şahin değerlendirmesinde şunları söyledi.

MODERN KÖLELİK SİSTEMİ KALDIRILSIN

11 ÇALIŞANIN hayatını kaybettiği olayın sorumlularının mutlaka cezalandırılmasını isteyen Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının biran önce çıkarılması gerektiğinin altını çizdi. Şahin, modern kölelik sistemi olan taşeron işçiliğinin de kaldırılmasını talep etti. İSTANBUL-Esenyurt'ta AVM inşaatının şantiyesinde çıkan yangın sonunu 11 canın hayatını kaybetmesi Türkiye'de çalışan işçilerin nasıl koşullarda çalıştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Kaldıkları çadırda çıkan yangında hayatlarını kaybeden çoğunluğu Sivas, Ordu ve Van'dan gelen 11 işçinin cenazeleri tanınmaz halde olduğu için aileleri kimlik tespit yapmakta zorlandı. 11 çalışanın hayatını kaybettiği olay sonrası Milat'a açıklamalarda bulunan Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı ve HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin, İstanbul'da yaşanan acı olayda ihmali olanların mutlaka cezalandırılmasını istedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın biran önce çıkarılması gerektiğinin altını çizen Şahin, "İşverenler ne kadar kayıtsız ve güvencesiz çalıştırırlarsa, ne kadar kârına kâr katarlarsa o kadar memnun oluyorlar. Bu şekilde devam ederse benzer olaylarla daha çok karşılaşırız" diye konuştu.

"Türkiye maalesef nal topluyor

Öz Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, İstanbul'da kış ortasında örgütsüz, kayıtsız şartlarda asgari ücret düzeyinde işçilerin çalışmaya razı olmasının Türkiye'deki ekonominin bir başka boyutunu gösterdiğini dile getirdi. Şahin, "Örgütsüz, kayıtsız işçiler İstanbul'un göbeğinde çadırlarda yaşamaya razı haldeler. Türkiye'deki ekonominin bir başka boyutu... Büyüyen bir ekonomiyiz şatafatlı rakamlarımız var. Bunun yanında olayın bir de diğer ayaklarına; sendikal örgütlenme kayıt dışı çalışma, iş sağlığı ve güvenliği konularına baktığımızda Türkiye maalesef nal topluyor" dedi.

İhmali olanlar mutlaka cezalandırılmalı.

Türkiye'nin iş sağlığı, iş güvenliği ve iş kazaları konusunda dünyadaki sıralamansın Türkiye'ye yakışmadığını kaydeden Şahin, "Öncelikle bunun giderilmesi bekliyoruz. Ekonomi büyürken bir taraf pastadan büyük paylar alırken burada daha fazla emeği olan çalışan kesime yönelikler düzenlemelerin acilen yapılması lazım. İş sağlığı ve güvenliği yasasının biran önce çıkartılması gerekiyor. Burada ihmali olanların mutlaka ve mutlaka cezalandırılması lazım ve bu cezaların caydırıcı olması gerekir. Aksi takdirde bu tarz olaylarla çok karşılaşırız. Türkiye'de günde dört tane iş kazası olmaktadır. Dünya ortalamasına baktığımızda Türkiye iş kazalarında maalesef ilk sıralarda yer alıyor" şeklinde konuştu.

"Taşeron sistemi almış başını gidiyor"

Ak Parti hükümeti döneminde taşeron sisteminin başını alıp gittiğini ifade eden Mehmet Şahin, sadece kamuda 400 bin çalışanın olduğunu dile getirdi. Şahin, "Kamuda 400 bin üzerinde çalışan işçi varsa özel sektörde ne kadar olduğunu ve hangi şartlarda çalıştığını siz varın düşünün. Türkiye'de toplam 11 milyon sosyal kaydı var. Bunun sadece 890 bini yani yüzde 7,5 - 8'i sendikalı. Türkiye'nin bir diğer gerçeği de bu" dedi. "Örgütlülüğün olmadığı yerde kayıt dışılık olur, kayıt dışılığın olduğu yerde de iş kazaları, hukuksuz ve her türlü yolsuzluk olur" diyen Şahin, "Türkiye'nin biran önce bununla yüzleşmesi lazım ve acilen taşeron sistemini kaldırması lazım. Bu taşeron çalışma sistemi maalesef modern köleliktir, başka bir anlamı yok. Ne yazık ki hükümetimiz bu konularda yeterince duyarlı değil. Çalışan kesimler daha fazla sanayicinin, tüccarın ve işverenin ağzına bakıyor. Onlarda yedikçe doymuyorlar, ne kadar kayıtsız ve güvencesiz çalıştırırlarsa, ne kadar kârına kâr katarlarsa o kadar memnun oluyorlar.

"Türkiye'nin bu gerçeğinin, İstanbul'da yaşanan olayla bir kez daha gördük. Bu şekilde devam ederse, bu kazalarla biz daha çok yüzleşiriz". diye konuştu.
Yayımlanma Tarihi: 17 Mayıs 2017 Çarşamba