Sendikalaşmaktan korkmayın

Sendikalaşmaktan korkmayın

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı, İstanbul’un ev sahipliğinde dün başladı. Türkiye’nin en çok mülteci kabul eden ülke olduğuna dikkat çeken ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “2016 yılının nisan ayında Harran’da mülteci kampını ziyaret ettiğim zaman Türk halkının zor durumdaki bu insanlara şefkat ve yardım elini uzattığını gördüm” dedi.

Çalışma yaşamında barışın, refahın ve adil gelir dağılımının sağlanması sloganıyla yola çıkan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 10. Avrupa Bölge Toplantısı, dün İstanbul’da başladı. Dört yılda bir gerçekleşen ve 5 Ekim’e kadar sürecek toplantıya bu yıl Türkiye ev sahipliği yapıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Julide Sarıeroğlu başkanlığında gerçekleşen toplantıya 41 ülke, hükümet, işveren ve işçi kesiminden oluşan heyetler katılıyor. Bu ülkelerden; Rusya, Azerbaycan, Moldova, Portekiz, Özbekistan gibi ülkeler bakanlık düzeyinde katılım gösterdi. Toplantıdaki konuşmasında Türkiye’nin en çok mülteci kabul eden ülke olduğuna dikkat çeken ILO Genel Direktörü Guy Ryder, “2016 yılının nisan ayında Harran’da mülteci kampını ziyaret ettiğim zaman Türk halkının zor durumdaki bu insanlara ne kadar dayanışma, şefkat ve yardım elini uzattığını gördüm” dedi.

15 TEMMUZ DİRENİŞİNE ÖVGÜ
Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişimine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ryder, “15 Temmuz’da yaşanan olaylar, Türkiye’de bütün sektörlerden demokratik hak ve özgürlükler kapsamında cesur ve barışçıl bir karşılık buldu. Bu durumu Avrupa, uluslararası toplum ve ILO da çok iyi karşıladı. Hayatlarını kaybeden Türk arkadaşlarımızın yasını hep birlikte tutuyoruz” ifadelerini kullandı. ILO’nun temel sorumluluklarına da değinen Ryder, çalışma hayatında temel ilkelerin ve hakların saygı görmesinde, bir mutabakat söz konusu olduğunu belirterek, amaçlarının uluslararası sorumlulukların her yerde tam saygı görmesini sağlamak olduğunu anlattı.

3 MİLYON MÜLTECİYE 30 MİLYAR $
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ise; işçi, işveren ve hükümet arasında geniş katılımlı ve sürekli bir sosyal diyalogun sağlanmasını temin eden bu toplantıların, 2030 gündeminin başarıya ulaşması için de önemli bir katkı yapacağına inandığını söyledi. Suriye’de yaşanan krize dikkat çeken Bakan Sarıeroğlu; “Bugüne kadar sığınmacılara yapmış olduğumuz yardımların, kamu ve STK’lar dâhil mali tutarı 30 milyar doları aşmış bulunmaktadır. Hepinizin bildiği üzere Türkiye bugün 3 milyondan fazla geçici koruma altında bulunan Suriyeliye ev sahipliği yapmaktadır. Bu durumun işgücü piyasamızda ortaya çıkardığı zorluklarla mücadele etmek ve bu kişilerin mağdur olmadan işgücü piyasasına dâhil olmalarını sağlamak üzere 2011 yılından başlayarak çalışma izinleri ihdas etmeye başladık” ifadelerini kullandı.

KADIN ÇALIŞANA POZİTİF DESTEK
İşgücü piyasasına yönelik olarak bakanlığının, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasına yönelik önemli faaliyetler yürüttüğünü vurgulayan Sarıeroğlu, “Büyük önem atfettiğimiz gençlerin ve özellikle kadınların istihdamına son derece hassasiyet gösterdiğimi ve bir kadın çalışma bakanı olarak, özellikle kadınların işgücü piyasasına aktif katılımı noktasında mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

800 BİN İŞSİZE MESLEKİ EĞİTİM
İstihdam seferberliğine de değinen Sarıeroğlu; “2017 sonuna kadar özel sektör işverenlerine mevcut çalışanlarına ilave alacakları her bir sigortalı için sigorta ve vergi yüklerini karşılayarak destek sağlayacağız” dedi. Sarıeroğlu, Aktif İşgücü Programları kapsamında uyguladıkları işbaşı eğitim, mesleki eğitim, girişimcilik ve toplum yararına programlardan yılsonuna kadar toplam 800 bin işsizin faydalanmasını hedeflediklerini kaydetti.

İş faaliyetlerinden de işçiler gelir kazanmalı
ILO'nun İstanbul'daki toplantısında İşçileri temsilen konuşma yapan İşçi delegesi Nikolay Shatokhin, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekerek, ekonomik kalkınma için üretkenliğin, verimliliğin arttırılması gerektiğini dile getirde ve işçilerin iş faaliyetlerinden de gelir elde edebilmesi gerektiğini söyledi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay ise sendikal örgütlenmenin her geçen gün azaldığına işaret etti. Atalay; “Bu konuda örgütlenme teşvik edilmelidir. İşverenler sendikalaşmaya sıcak bakmalıdır. Özellikle taşeron işçilik konusu sendikal faaliyetleri olumsuz etkilemektedir “ ifadelerini kullandı.

  • Sendikalaşmaktan korkmayın
  • Başbakan Binali Yıldırım, ILO toplantısında yaptığı konuşmada; sosyal adaleti, gelir dağılımındaki birbirine yakınlığı ve iş güvencesini son derece önemsediklerine dikkati çekerek, “Sendikadan korkmayalım. Yeter ki olaylara bakış ortak olsun. Zıtlaşmayla değil. Sendikacılık, temsil ettiğiniz işçilerin hakkını hukukunu savunmak. İşveren-işçi-işyeri gerçeğini koparmamak” diye konuştu. Türkiye’nin uzunca yıllardır istikrarın yanında ekonomik büyümenin nimetlerini adil paylaşımla başardığını anlatan Yıldırım, “Bizim için önemli olan vatandaşlarımızın mutluluğu. Bizim politikalarımızın esası budur. Onların yaşam kalitesini artırmak ve onları mutlu etmek” dedi.
Her yıl 1 milyon kişiye iş fırsatı
Türkiye’nin genç bir ülke olduğuna da vurgu Başbakan Yıldırım, “Türkiye son 10 yılda istihdama katılış açısından yüzde 45’lerden yüzde 55’lere yükseldi. Her yıl Türkiye 1 milyon vatandaşına iş buluyor. Ama istihdama katılım 1 milyon 300 bin. Demek ki daha fazla fabrika açmalıyız” ifadelerini kullandı. Yıldırım, işsizliği makul bir seviyeye indireceklerini ifade ederek, “Yeni Orta Vadeli Program’da Türkiye orta gelir grubundan yüksek gelir grubuna geçmiş olacak. Genç işsizliği bitirmek için büyük adımlar atıyoruz. Ulusal Genç İstihdam Stratejisi’ni yapacağız. Daha fazla, daha nitelikli iş imkânı oluşturacağız” açıklamasında bulundu.

Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 4 Ekim 2017 Çarşamba