Hak-İş, Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolünü İmzaladı

Hak-İş, Kamu Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolünü İmzaladı

HAK-İŞ ile hükümet anlaştı. 2019 yılı için yüzde 8+4 zam verilecek. 2020 yılı için yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkı verilecek. Maaşı brüt 3 bin 500 liranın altında olan kamu işçisine 150 liraya kadar iyileştirme yapılacak.

Konfederasyonumuza bağlı yaklaşık 70 bin işçiyi ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, 22 Ağustos 2019 tarihinde Genel Başkanımız Mahmut Arslan ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından imzalandı.

İmza töreni, Genel Başkanımız Mahmut Arslan, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hak-İş Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Şahin, Dr. Osman Yıldız, Av. Hüseyin Öz ve Hak-İş’e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

2019-2020 yılları için geçerli olan sözleşmeye göre, brüt maaşı 3 bin 500 liranın altında olan kamu işçisine 150 liraya kadar iyileştirme yapılacak. 2019 yılı için yüzde 8+4, 2020 yılı için ise yüzde 3+3 zam ve enflasyon farkı verilecek. 

İmza töreninde konuşan Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, imzalanan toplu iş sözleşmesinin ülkemiz, bütün kamu çalışanları ve HAK-İŞ üyesi sendikalar için hayırlı olmasını diledi.



“Önemli Bir Kazanım Olarak Görüyoruz”
Bir toplu iş sözleşmesinin olumlu ve tarafların üzerinde uzlaştığı yönlerinin öne çıkarılmasının doğal olduğunu belirten Arslan, “Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolünü bu anlamda önemli bir süreçte gerçekleştirilen önemli bir kazanım olarak görüyoruz. Kamu çalışanlarımızın beklentileri çok daha fazla olsa da bu beklentileri azami ölçüde karşılama konusunda hükümetimizin çabalarını, Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Bakanımızın ve diğer yetkililerin çabalarını takdirle karşılıyoruz. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nün imzalanması yeni bir başlangıçtır” dedi.

“Masada Kalma ve Birlikte Sorunları Çözme İradesini Önemli Buluyoruz”
HAK-İŞ olarak Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü müzakereleri sürecinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile bir araya geldikleri her toplantıda, uzlaşmaya odaklanan, sorunları çözmek için çaba sarf eden ve ‘Birlikte Türkiye’yiz’ mesajı vermeye çalışan bir çaba gördüklerini dile getiren Arslan, “Taleplerimizin hepsi kabul edilmese de istediğimiz her şey toplu sözleşmede elde edilmese de uzlaşma anlayışını, diyalog anlayışını, masada kalma ve birlikte sorunları çözme iradesini çok önemli buluyoruz. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürecinde Sayın Bakanla ve heyetiyle bir araya geldiğimiz her toplantıda bunun altını çizdik ve bu doğrultuda yürüdük. Bizim beklentilerimizi karşılamasa da uzlaşma ile ortaya çıkmış metni genel hükümleriyle aynen kabul ettik. Bu uzlaşma burada sağlanmış oldu” dedi.

Protokol öncesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile bir araya geldiklerini anlatan Arslan, “İmza töreni öncesinde Sayın Bakanımızla bir araya gelerek gıda, tarım ve orman iş kolumuzdaki sendikalarımızın örgütlü olduğu işyerleri olan ÇAYKUR ve Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere, sağlık, büro, medya, taşımacılık ve genel işler kolundaki işyerlerimizdeki sorunları ayrıntılı bir şekilde anlattık. Bu konudaki taleplerimizi ifade ettik. Geçici mevsimlik işçilerle ilgili ve 696 sayılı KHK ile kadroya geçen arkadaşlarımızla ilgili beklentilerimizi anlattık. Sayın Bakanımız taleplerimize karşı yapıcı ve çözümü mümkün olan sorunların çözülmesi konusundaki kararlılığını ve iradesini bir kez daha ortaya koydu. Bu bizim için yazılmış metinler kadar değerlidir. Bakanımızın bu kararlılığına, taahhütlerine ve iradesine teşekkür ediyoruz. Toplu iş sözleşmemizin bu çerçevede sonuçlanması için verdiği çaba için Kamu İşveren Sendikası Genel Sekreterine teşekkür ediyorum. HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızın Genel Başkanlarına ve yönetim kurulu üyelerine bu konudaki çaba ve gayretleri için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Selçuk, 2019-2020 yılları için geçerli olan sözleşmede kamu işçisine 2019 yılı için yüzde 8+4 zam, 2020 yılı için ise yüzde 3+3 ve enflasyon farkı verileceğini, brüt maaşı 3 bin 500 liranın altında olan kamu işçisine ise 150 liraya kadar iyileştirme yapılacağını, bu zam oranlarının enflasyonun altında kalması durumunda kamu işçilerinin enflasyon farkını da almaya devam edeceklerini açıkladı.

İmza töreni, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu. 

Kaynak: Hak-İş

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 23 Ağustos 2019 Cuma