Orkide İşçileri Kırgın: Sesimizi Duymadılar

Orkide İşçileri Kırgın: Sesimizi Duymadılar

Orkide Yağları Fabrikasından çıkarılan 29 işçi, 75 süren direnişlerini buruk bir açıklama ile sonlandırdı. İşçiler seslerini kimsenin duymadığını belirtti.
 
15 Temmuz'daki darbe girişimin ardından başlatılan 'FETÖ/PDY' soruşturması kapsamında TMSF tarafından el konulan Küçükbay Şirketler Grubuna ait Orkide Yağ Fabrikası'nda çalışan 29 işçi Öz Gıda İş Sendikasına üye olduğu için kayyım tarafından işten çıkarıldı.
 
İşten çıkarmalara gerekçe olarak ekonomik sorunlar öne sürülürken fabrikada mesailer devam etti ve bir süre sonra yeni işçiler alındı. Öz Gıda İş üyesi işçiler 75 gün boyunca fabrikanın bulunduğu Bornova'daki Ankara Caddesi üzerinde direniş gerçekleştirdi. Ancak, işçilerin sesini duyan olmadı. Fabrika önünde kurulan çadır içerisinde günlerce direnişini sürdüren işçiler, 75 günün sonunda eylem tarzını değiştirmeye karar verdi. Çadırlı direnişe son verme karan alan işçiler, işlerine sendikalı olarak geri dönmeyi ve fabrikadaki sendikalı üyelere yönelik baskılanır son bulmasını talep ederek, eylemlerini sonlandırdı.
 
BOYKOTLAR SÜRECEK
Direnişlerini bitirmek zorunda kalan Öz Gıda İş üyesi Orkide işçileri fabrika önünde yaptıkları açıklama ile sendikal mücadelelerini arttırarak sürdüreceklerini açıkladılar. Basın metnini okuyan Öz Gıda İş Örgütlenme Dairesi Başkanı Göksel Şengün, "İşten çıkarılan 29 arkadaşımızın tekrar işlerine geri dönmeleri için 12 Haziran'da direniş başlattık. Her platformda Orkide Yağ işyerinde yapılan her hukuksuzluk defalarca dile getirildi. Hukuksuzluklar düzeltileceği yerde 7 Eylül'de 4 kişinin işe alınması en hafif ifadeyle yasaları hiçe saymak demektir" dedi.
 
İşçilerin anayasal hakkını kullandığı için başına gelmeyenin kalmadığım belirten Şengün; "Baskılar kamu görevi yapan Kayyım Tamer Utkucu denetiminde ve gözetiminde devam etti. Direnişimizi her an yoldan geçen bir kamyon çadıra girecek korkusuyla yaptık ancak direnişimiz vicdanları ve adaleti harekete geçirmeye yetmedi. Kayyım 'Ben yaptım oldu' anlayışıyla hareket etmektedir. Şunu unutmasınlar, haklarımızı alıncaya kadar eylemlerimizi sürdürmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.
 
İzmir 9Eylül Gazetesi / Umut Karakoyun
 
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 21 Eylül 2017 Perşembe