4. Eksperler Çalıştayı Ortapazar çay fabrikasında gerçekleştirildi

4. Eksperler Çalıştayı Ortapazar çay fabrikasında gerçekleştirildi

Sendikamızın düzenlemiş olduğu Eksperler Çalıştayının 4. Ortapazar Çay Fabrikasında gerçekleştirildi.

Toplantıya, Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Ortapazar Çay Fabrikası Müdür Yardımcısı Recep Kaplan, Azaklı Çay Fabrikası Müdürü İbrahim Akçıl, Selimiye Çay Fabrikası Müdürü Mehmet Çamlı ve Fabrika Kısım Müdürleri, Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Başkan Yardımcılarımız Orhan Topaloğlu ve Fatih Kandemir, Kadın Komitesi Başkanımız Dilek Kansız, Ortapazar, Azaklı ve Selimiye Çay Fabrikası İşyeri Temsilcilerimiz ve bu fabrikalarda çalışan alım yeri personelleri katıldı.

“Çayımız verimden düşmüş durumda”
Çayın olmadığı zaman Çaykur’da, bizlerde burada olamayız diyen Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, “Çayın kalitesi bahçede başlıyor. Burada en iyi karar vericiler, çayın alımında dikkatli bakacak kişiler eksperlerimiz yani sizlersiniz. Yaptığımız mesleklerin yanı sıra hepimiz aynı zamanda üreticiyiz. Çayımız verimden düşmüş durumda. Herkes çayını yabancı işçilere toplatıyor, toplatılmasın demiyoruz ancak çayın derinden vurulması sonucu çayın kalitesi ve verimi düşüyor. Bu durumu düzeltmenin yolu da yapacağımız uygulamalar ile siz eksperlerimiz ve bizlerin üzerinde geçiyor” dedi.

“Sorumluluk sadece çay eksperlerimizde değil”
Çaykur'u biz çayın sürdürülebilirliği ve piyasayı dengeleme açısından üretici için bir güvence olarak gördüklerini söyleyen Alim, “Özel sektör ve Çaykur ayrımı yapmıyoruz ama Çaykur olmadığı zaman çayın garantörlüğü ortadan kalkıyor. Bu garantörlüğün de temel taşı çay eksperlerimizdir. Buradaki sorumluluk sadece çay eksperlerimizde değildir. Fabrika müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz yani idari ve teknik anlamda hepimize görev düşüyor. Hem üretici hem tüketici hem de çalışanın aynı kişiler olduğu böylesine iç içe geçmiş bir sektör hiçbir yerde yok. Bu değerimize hep birlikte sahip çıkacağız. Bu sene yeni beyaz bir sayfa açarak artık bir yerden başlamamız gerekiyor. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için de bunu yapmamız şart. Eksperler olarak siz gereğini yapın, biz de yapmamız gereken ne varsa yapacağız. Bu çalıştayın hepimiz için, çayımız ve Çaykur’umuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Karadağ “geçim kaynağımız çaydır”
Emeğimiz ve yaşam kaynağımız olan çayın ve Çaykur’un yaşatılması noktasında bu toplantının hayırlara vesile olmasını söyleyen Karadağ, “Geçim kaynağımız çaydır. Bu olmadığı zaman ne Çaykur olur ne de yörede geçim kaynağı olur. Çayda kalite konusu tarlada başlayıp ürün çıkana kadar devam eden sürecin tamamını kapsamaktadır. Bu sürecin içerisinde en önde üretici ile birebir diyalog halinde olan eksperlerimiz olduğu için yapmış olduğunuz görev önemi ve sorumluluğu yüksektir” dedi.

"Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur’da olan maddelerdir"
Çay eksperleri konusundaki kazanımlarımızdan da bahseden Karadağ, "Çay eksperlerinin 50 yıldır sorunlarını dile getiren bir sistem yoktu. İki, üç yıl önce budama projesinde çay eksperlerinin çalışması için sendika olarak Genel Müdürlüğe öneride bulunduk ve bakanlıktan da böyle bir yazı çıkarttık. Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Bunda da değinecek olursak sendikacılığın Çaykura geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu maddelere göre işçinin çalıştırılıp çalıştırılmaması Çaykur’un elindedir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur’da olan maddelerdir. Eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Sözleşmeden bir maddenin kaldırılması için masaya oturan Kamu-Sen, Çaykur ve sendikamızın, ortak mutabakatı gerekmektedir. Bu maddenin kaldırılmasını istedik ama ortak mutabakata varamadık. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak. Yine eksperleri kapsayan maddeler ile ilgili bazı taleplerimiz olacak” ifadelerini kullandı.

“Alım yeri şartları yetersizdir”
Sendikamız döneminde ilk defa alım yeri personellerine yol paralarını iki kata çıkaran madde koyulduğunu belirten Karadağ, “şu anda normal çalışana göre alım yerindeki arkadaşlarımız iki katı yol parası alıyor. Bu maddeyi koydurduk daha iyi olması içinde çalışmalara devam edeceğiz. Alım yeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz, eksperlerimiz ve alım yeri ekiplerimiz ile ilgili güzel düşünce ve planlarımız var. Genel olarak kazanımlarımız ile ilgili konuşacak olursak son iki yılda %35 civarı zam almamıza rağmen, ağırlaşan yaşam şartları ve vergi dilimleri dolayısıyla tam olarak bu zamlar bize yansımıyor. Alınan bu zamlar sonrası 92 ve 98 girişliler ile son yıllara işe giren emekçi kardeşlerimiz arasındaki maaş farkı da açıldı. Açılan farkın azaltılması için de sözleşmede taleplerimiz olacak” dedi

Konuşmaların ardından sendikamız ve üyelerimiz ile birlikte sohbet havasında karşılıklı görüş alışverişlerinin bulunduğu verimli bir toplantı gerçekleştirildi.

Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 4 Şubat 2019 Pazartesi