2019 Yılının Tüm İnsanlığı Mutluluk Ve Refah Getirmesini Diliyorum

2019 Yılının Tüm İnsanlığı Mutluluk Ve Refah Getirmesini Diliyorum

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin yeni yıl için yayınladığı kutlama mesajında şunları söyledi:

“Değerli Emekçi Kardeşlerim,
Öncelikle yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar, 2019 yılının tüm insanlığa mutluluk ve esenlikler getirmesini dilerim. 2018’i geride bıraktığımız şu günde, aslında ülkemiz ve çalışma hayatımız açısından son derece yoğun bir gündemi de geride bırakıyoruz.
Bu yılda taşeron işçilere kadro alınması, döviz kurundaki ani yükseliş, asgari ücretin belirlenmesi gibi pek çok önemli olayı gördük. Öte yandan Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleştirdiği operasyonlar ve çok sayıdaki terörle mücadele operasyonu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilmesi, Doğu Akdeniz Havzasındaki petrol ve doğalgaz kaynaklarının paylaşımından kaynaklanan huzursuzluk, Fransa’daki Sarı Yelekliler Eylemi gibi sayısız hadiseyi yaşadık. Tüm bu gelişmelerin neticesinde dünyada daha da güçlenen totaliter rejimlerin baskısını çalışan kesim olarak sırtımızda hissettik.
Ancak karşımıza çıkan engellerden yılmadan yolumuza devam etmek mecburiyetindeyiz. Her ne olursa olsun parolamız daima Daha Güçlü Demokrasi, Daha Güçlü Ekonomi, Daha Güçlü Ordu Ve Bunlara Bağlı Olarak Daha Fazla Refah olmalıdır.

Döviz kurunda şok inişler ve çıkışlar yaşadık. Bunun neticesinde işveren kesiminin maliyet analizi ve fiyatlandırma yapamadığını ve bir bekle-gör dönemine girdiğini gözlemledik. Kurdaki dalgalanmanın son bulduğunu ve ekonomik dengelerin toparlandığını görüyoruz. Ayrıca cari açığın kapanma eğiliminde olduğu anlaşılıyor. Bu durumda mevcut durumu daha fazla yatırım ve buna bağlı istihdamla aşacağımıza dair çağrılarımızı her platformda tekrarladık. Bu vesileyle bu çağrıyı bir kere daha yapıyoruz.

Asgari ücretin 2.020 TL olarak belirlenmesinin işçilerimize yeterli ölçüde refah sağlayamayacağını ve daha yüksek seviyede olması gerektiğini düşünüyoruz. Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Konfederasyonumuz Hak-İş’in temsil edilmemesini demokratik bir uygulama olarak değerlendirmiyoruz. Bu komisyonun yapısı yeniden düzenlenmelidir.

Ayrıca emeklilikte yaşa takılanlar için 2019 yılında ek tedbirlerin alınması gerekmektedir. 50 yaşında emekliliğe hak kazanmış ancak emekli aylığı almasına 15 yıl olan birisinin özel sektör tarafından işten çıkartılması durumunda nereye başvurması gerektiği sorusu halen cevapsızdır. Bu kişi iş aradığında kendisine çok yaşlı olduğu, emekli aylığı talep ettiğinde çok genç olduğu söylenmektedir. Devletin bu duruma bir çare bulması gerektiğini bir kere daha vurguluyoruz.  

Değerli İşçi Kardeşlerim,
2018’de Öz Gıda İş Sendikası olarak çok sayıda toplu iş sözleşmesine de imza atmanın sevicini yaşadık. Bunların başında Lesaffre, Hero Gıda, TARİŞ, Ülker Bisküvi, Ülker Çikolata, Kerevitaş, Aytaç ve Ankara Halk Ekmek gibi ülkemizin önde gelen gıda üreticisi firmaları geliyor.

Öz Gıda İş Sendikası işyerlerinde kurulu endüstriyel ilişkiler kurulları konusunda da lider sendikadır. Sosyal diyaloğun en önemli ayaklarından birisi olan bu kurullarda işçi ve işvereni ilgilendiren meseleler masaya yatırılmakta, günlük sıkıntıların hızla ve etkin biçimde giderilmesi sağlanmaktadır. Geçen yıllar içinde bu kurulların sağlıklı işletilmesinin, toplu iş sözleşmesi müzakerelerinin de hızlı ve olumlu sonuçlar doğuracak şekilde neticelendirilmesinde büyük rol oynadığını sevinerek gördük. Sendikamız 2019’da da bu konuda etkin politikalar üretmeye devam edecektir.

Değerli Dava Arkadaşlarım,
Unutmayınız ki, sendikacı toplumun bir adım önünde yer alan ve kendisini takip edenler için yolu aydınlatan kişidir. Yeni yıl vesilesiyle sizler de bulunduğunuz yerlerde sadece sevdiklerinizi değil, aynı zamanda iş arkadaşlarınızı, temsil ettiğiniz işçileri, işveren temsilcilerini, bulunduğunuz ilin önde gelen mülki amirlerini de ziyaret ediniz. İçinde bulunduğunuz ortamla bağlantınızı asla kopartmayınız. Daima dara düşenin yardım istemek konusunda ilk aklına gelen kişi olunuz. Tüm bunları yaparken de sosyal medyayı etkin biçimde kullanınız. Türkiye’nin önde gelen sendikalarından birinin mensubu olduğunuzu asla unutmayınız. Anca bu şekilde sendikamızı ve emek hareketini daha iyi noktalara taşırsınız.

Yeni yıl vesilesiyle tüm insanlık ailesinin sevdikleriyle birlikte mutluk ve esenlikler dolu bir yıl geçirmesini diliyorum.”
Yayımlanma Tarihi: 31 Aralık 2018 Pazartesi