Üreticiden markete 'pes' dedirten fiyat farkı

Üreticiden markete 'pes' dedirten fiyat farkı

Enflasyonla mücadele seferberliğine katılan firma sayısı 3 günde 600'e yaklaşırken, sebze ve meyve fiyatlarındaki anormal artışın perde arkasına ilişkin ortaya çıkan fiyat listesi her şeyi gözler önüne serdi. Araya girenin kazandığı tedarik sisteminde yüzde 464'lere varan fiyat farkı ise 'pes' dedirtti.

Eylül ayı enflasyon rakamlarının yüzde 6,30 oranında artarak yıllık yüzde 24,52'ye kadar yükselmesinin ardından başlatılan enflasyona karşı topyekün mücadele seferberliğine destek çığ gibi büyüyor.

3 günde 600'e yaklaştı
Programın başlatılmasının üzerinden 3 gün geçmesine rağmen enflasyonlamucadele.org.tr üzerinden şirketin logosunu girerek enflasyonla mücadele seferberliğine katılan şirket, kurum ve kuruluş sayısı 600'e yaklaştı.

Yüzde 10'dan başlayan indirim
Kampanyaya katılanlar sundukları mal ve hizmetlerde yüzde 10'dan yüzde 40'lara varan indirim yaparak enflasyonun düşüşe geçmesine yardımcı olacak.
Ancak yüzlerce şirket ve kurumun gösterdiği hassasiyetin yanı sıra vatandaşın sıklıkla tükettiği sebze ve meyve fiyatlarındaki anormal artış can sıkıyor.

'Pes' dedirten fark!
Sebze ve meyve fiyatlarındaki yüksek fiyatın perde arkasında ise komisyoncular yer alıyor. Domates, salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, patlıcan ve maydanozun, üretici, hal ve market fiyatlarına yönelik ortaya çıkan tablo üreticiden tüketiciye giderken sebze ve meyve fiyatlarındaki 'pes' dedirten farkı gözler önüne seriyor.

Domateste yüzde 183, maydanozda yüzde 464 artış
Üreticide 1,17 TL olan domatesin araya giren komisyoncularla markete geliş fiyatının yüzde 183 artışla 3,31 TL'ye çıktığı görülürken maydanozda ise bu farkın yüzde 464 artışla 0,14 kuruştan 0,79 kuruşa çıktığı gözlemlendi.

Komisyonculuğu bitirecek yasa
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı enflasyona karşı topyekün mücadele programında yeni hal yasasına da değinilmişti. Komisyonculuğu bitirmek için hazırlanacak yasa teklifiyle, meyve ve sebzelerin üreticiden halka gelene kadar yaşadığı fiyat değişimin önüne geçilecek.

Kaynak: Sabah
Yayımlanma Tarihi: 15 Ekim 2018 Pazartesi