Orkide'de kayyım rahat durmuyor, işçi kıyımında ısrar ediyor!

Orkide'de kayyım rahat durmuyor, işçi kıyımında ısrar ediyor!

15 Temmuz darbe girişimi sonrası 'FETÖ/PDY' soruşturması kapsamında Tasarruf
Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan Küçükbay Şirketler Grubuna ait Orkide Çiçek Yağı Fabrikası'na atanan kayyum, bir kez daha "ekonomik sebepler gerekçe gösterilerek", fabrikada çalışan 13 Öz Gıda İş üyesi işçinin iş akitlerine son verdi.

Sendikamız Öz Gıda İş'in bir süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü Küçükbay Şirketler Grubu'na ait Orkide Çiçek Yağı Fabrikası'nda kayyımın sendikamıza yönelik tahammülsüzlüğü sürüyor. Daha öncede performans düşüklüğü ve ekonomik sebepleri" gerekçe göstererek 11 işçiyi işten çıkarmış ancak sendikamızın eylemleri sonucunda geri adım atarak çıkarılan işçileri tekrar işe başlatmıştı.

Aynı zamanda İzmir Defterdarı da olan kayyım Tamer Utkucu, yine karar değiştirerek 12 Haziran gününden bugüne fabrikada çalışan 13 üyemiz işçinin iş akitlerine son verdirdi. İşten çıkarmaya gerekçe olarak ise yine ekonomik sebepler gösterilirken işçiler bir kez daha direnişe başladı. İşten çıkarmaların ise devam etmesinden endişe ediyoruz.

FABRİKADA ÇALIŞAN İŞÇİLER İSE DİRENİŞTEKİ İŞÇİLERİN MÜCADELELERİNE DESTEK VERİYOR. İŞÇİLER, VARDİYA GİRİŞ VE ÇIKIŞLARINDA HEP BİRLİKTE ARKADAŞLARININ YANINDA TOPLANIP ONLARLA BİRLİKTE ISLIK VE SLOGAN ATARAK İÇERİYE GİRİYORLAR. 

'KAYYIM BİZ VARKEN ASLA İŞÇİ ÇIKARILMAYACAK DEMİŞTİ'
Örgütlenme Daire Başkanımız Göksel Şengün, yaptığı basın açıklaması ile atılan işçilerin geri alınmasını istedi. İşçilerin kayyım geldikten sonra güvenli ve huzurlu bir ortamda çalışmayı umduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Şengün "KAYYUM İŞÇİLER İLE BİR TOPLANTI YAPARAK BİZ VARKEN İŞÇİ ASLA ÇIKARTILMAYACAK DİYE GÜVENCE VERMİŞTİ. Tüm çalışanlar bu güvence ile artık kaderimiz değişecek umudu ile işlerine daha da fazla sarıldılar ancak kayyum sözünde durmadı, işçinin akıbeti de hiç değişmedi" dedi. 

KAYYıM, MAZLUMDAN, HUKUKTAN, MİLLİ MENFAATLERDEN YANA TARAF OLMALIDIR.
Kayyımın görevinin yasalarla belli olduğunu ifade eden Şengün, "Böyle problemli işletmelerde şeffaf, adil ve tarafsız bir yönetim olmalıdır. Kayyım illa kendisini taraf olmak zorunda hissediyorsa, mazlumdan yana, hukuktan yana, milli menfaatlerden yana taraf olmalıdır. Kayyım vasi değildir, böyle davranamaz. Orkide Yağ işyerinde maalesef kayyımın karar ve davranışları bu gerçeklikten çok uzaktır. Kayyımın bu tutarsız ve hukuki dayanaktan yoksun kararları yüzünden şirkete onlarca dava açılacak ve siz çok kısa sürede belki milyonlarca lira tazminat ödeyecek" değerlendirmesinde bulundu. Şengün ayrıca, Kayyımı vakit geçmeden işçilerin yaşamakta olduğu sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturmak için harekete geçmeye davet etti.

Kayyımın işten çıkartma gerekçesinin aksine fabrikada üretiminin azalmadığının altını çizen Şengün, "margarin bölümü ful 12'şer saat çalışıyor buna rağmen ekonomik gerekçeleri öne sürerek işçi çıkarıyorlar. Ardından da Kariyer Net'te işçi alımı için ilan veriyorlar. Bu işte bir terslik var. Buradan Kayyım'a sesleniyorum. Makamının hakkını ver yada o makamı işgal etme, oturduğun koltukta vebal var, maaşını kimsesiz, dul ve yetimlerin ödediği vergiden alıyorsun. Neticede bizim amacımız, MEMLEKET KAZANSIN, ŞİRKET KAZANSIN, İŞÇİLER KAZANSIN, İŞÇİLER İŞTEN ATILMASIN VE İSTİHDAM DAHA DA ARTSIN İSTİYORUZ" ifadelerini kullandı.

Basın Bürosu
 
Yayımlanma Tarihi: 12 Temmuz 2017 Çarşamba