Genel Başkanımız Mehmet Şahin; Yaşamını yitiren mevsimlik tarım işçilerine Allah'tan rahmet diliyorum

Genel Başkanımız Mehmet Şahin; Yaşamını yitiren mevsimlik tarım işçilerine Allah'tan rahmet diliyorum

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 8 mevsimlik işçimizin hayatını kaybettiği trafik kazası ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 8 mevsimlik tarım işçisinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin de yaralı olarak hastanelere kaldırıldığını büyük üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.

Mevsimlik işçileri taşıyan kamyonetin bir minibüs ile çarpışması sonucu meydana gelen ölümlü trafik kazası, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartlarındaki olumsuzlukları bir kez daha gün yüzüne çıkarmıştır.  Mevsimlik tarım işçilerine reva görülen güvenlikten uzak ve güvencesiz çalışma koşulları içerisinde kullanım araçlarına uygun olmayan pat patların, traktörlerin, kamyonların kasalarında veya minibüslere kapasitelerinin çok üstünde bindirilerek yaptırılan yolculuklar, bu yaşanan üzücü hadiselere sıklıkla sebebiyet vermektedir.

Her yaz döneminde onlarca tarım işçisi “trafik kazaları” sebebiyle yaşamlarını yitirmektedir. En son 18 Ağustos Cuma günü Sakarya’nın Hendek ilçesi Çamlıca Mahallesi’nde fındık işçilerini taşıyan traktör sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında içlerinde 17 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 7 tarım işçisi yaşamını yitirmiş ve 20 kişi de yaralanmıştır.

Aile bütçesine katkı için sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalışan mevsimlik tarım işçilerinin, hayati tehlikesi olan bu yolculuklarının güvenli hale getirilmesi, çalışmak için gittikleri yerlerin yaşam koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olması gerekir. 

Öz Gıda İş Sendikası olarak bu tür kazaların son bulması temennisiyle, öncelikle yaşamını yitiren işçilere Allahtan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu ölümlerin artık yaşanmaması için yetkililerin acilen sorumluluk almaları gerektiğini buradan bir kez daha hatırlatıyoruz."

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 2 Eylül 2018 Pazar