Genel Başkanımız Mehmet Şahin: 'krizi daha fazla yatırım ve istihdam ile aşacağız'

Genel Başkanımız Mehmet Şahin: 'krizi daha fazla yatırım ve istihdam ile aşacağız'

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Genel Başkanı Mehmet Şahin, döviz kuru artışına ilişkin yaptığı açıklamada iş birliği çağrısında bulundu.

Ekonomi Bir Silah Olarak Kullanılıyor
Ülkemizde döviz kurunun bir silah olarak kullanılması ve Türk Lirasının itibarsızlaştırılması girişimi neticesinde yaşanan gelişmeler hepinizin malumudur. 24 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından Türkiye artık ekonomik anlamda atağa kalkmaya hazırlanırken gerçekleştirilen bu saldırıyı şiddetle kınıyor, tüm benliğimizle bu saldırıya karşı duracağımızı dünyaya duyuruyoruz. Lakin Türkiye’nin bu türden baskılara boyun eğecek bir ülke olmadığını hepimiz biliyoruz.”

Halk Tercihini Yapmıştır, Sıra Yabancı Yatırımcı Çekmeye Geldi
“Zaten döviz kurunda yaşanan hızlı çıkışın aynı zamanda hızlı bir inişinin olduğunu da görüyoruz. Esnaf dolar bozdurma kampanyaları düzenliyor, halkımız döviz bürolarına ve bankalara gidip Türk Lirası alıyor. Bu konuda halkımıza olan güvenimiz tamdır.
Sıra yabancı yatırımcıya gelmiştir. Döviz kuru artışının ardından Türk piyasalarının yabancı yatırımcı için çok daha cazip hale geldiği de unutulmamalıdır. Yabancı yatırımcının ülkemize ilgi göstermesi durumunda ekonomik durumun toparlanması hızlanacaktır.”

Paranızı Sistem İçinde Tutun
“Gelinen noktada halkımızın dikkat etmesi gereken bir diğer hususu vurgulamak isterim. Bozdurulan dövizlerin ardından alınan Türk Lirasının da yastık altında tutulmaması gerekiyor. Yastık altında tutulan paraların ülkemizin ekonomik gelişmesine katkı sağlamayacağının iyi bilinmesi gerekiyor. Başka bir deyişle yapılması gereken, daha fazla yatırım ve daha fazla istihdam sağlamaktır. Yatırım yapacak nakde sahip olmayan vatandaşlarımızın yapması gereken şey ise, en azından bu paraları yastık altına koymak yerine banka mevduatı şeklinde muhafaza etmektir. Bu da ekonomiye yapılan bir katkıdır.”

Her Zamankinden Daha Fazla İşbirliği Yapmalıyız
“Döviz kurunda başlayan düşüşün ardından ekonomide taşlarının yerine oturduğunu görüyoruz. Krizi işbirliği ile aşacağız. Hükümetin açıklamış olduğu yapısal reform paketini olumlu karşılıyoruz. Bu pakette belirtilen tedbirlerin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye hızla cari işlemler açığını düşürmelidir, AR-GE yatırımlarına ağırlık vermelidir, kayıt dışılığın önlenmesine yönelik adımlar atmalıdır, ezbere dayalı eğitim sistemi yerine bilimsel, sorgulayıcı ve analitik düşünmeye yönelik bir eğitim sistemine geçmelidir, üniversitelerin özerkliğini pekiştirmelidir, milli paralar ile ticaret yapmaya yönelik tedbirler almalıdır ve asgari ücret başta olmak üzere çalışan ücretlerindeki ağır vergi yükü hafifletmelidir.

Ancak bunlar sadece hükümet tedbirleriyle olmaz, Türkiye işçisiyle ve işvereniyle her zamankinden daha fazla işbirliği yapmalıdır.”

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 15 Ağustos 2018 Çarşamba