Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Sinop Eğitim Programına katıldı

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, Sinop Eğitim Programına katıldı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Sendikamız Genel Başkanı Mehmet Şahin, Çaykur işyeri sendika temsilcilerimize yönelik Sinop’ta başlatılan eğitim programına katıldı.

Sinop Uygulama Otelinde 7 Ağustos 2018 tarihinde başlayan seminere, Genel Başkanımız Mehmet Şahin'in yanı sıra, Genel Başkan Yardımcılarımız Emin Sürücü, Tevfik Ali Hançeroğlu, Doğu Karadeniz Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Eğitim ve Mevzuat Daire Başkanımız Mustafa Erdoğan, Rize Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Başkan Danışmanımız Onur Sayılan, Genel Müdürlük, Çay Araştırma, Ortapazar, Araklı, Selimiye, Tersane, Derepazarı, Muratlı, Kemalpaşa, Hopa, Arhavi, Fındıklı, Ardeşen, Işıklı, Pazar, Kirazlık, Taşlıdere, Melyat, Hemşin, Büyükköy, Musadağı, Sabuncular, Aşıklar, Çayeli, Paketleme, Çay Fabrikaları işyeri sendika temsilcilerimiz katıldı.
 
“Şimdiye kadar kasten, bilerek, isteyerek çiğnediğimiz hiçbir sözümüz olmadı”

Eğitim Programı açılışında bir konuşma yapan Genel Başkanımız Mehmet Şahin, "2007’de Çaykur’da örgütlenmeye başladığımızda verdiğimiz sözler vardı, taahhütlerimiz vardı. Onların arkasındayız. O günden bugüne kadar kasten, bilerek, isteyerek çiğnediğimiz hiçbir sözümüz olmadı. Bütün sözlerimizi yerine getirmeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

Bu sözlerimizin başında samimiyet ve mücadele etmek olduğuna dikkat çeken Şahin, hep daha iyi olsun diye birlikte mücadele ettik, çok zor süreçlerden geçtik, ama çok da mesafe kat ettik. Çaykur olarak, Çaykur’daki sendikacılığımız olarak daha iyiye gittiğimizi düşünüyorum” ifadelerin kullandı.

Çok kısa bir zaman önce Doğu Karadeniz Şube Başkanlığımızda ve temsilciliklerimizde seçimlerin olduğunu belirten Şahin, “Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ’a, yeni yönetime ve seçilen temsilcilerimize başarılar diliyorum. Seçim mekanizması ne kadar sağlıklı işlerse sizin arzu ettiğiniz, size hizmet edecek arkadaşlarınızı yetkili yerlerde görürsünüz. Onlarda inşallah ellerinden geldiğince Çaykur işçisine, sendikamıza ve ülkemize hizmet ederler” dedi.

“Aramızda dostluk, arkadaşlık ilişkisi var”
Her yıl Sinop’ta Eğitim vesilesiyle temsilcilerimizle bir araya geldiğimizi ve eğitim denildiğinde hep beraber bir araya gelerek hasbihal etmek, sohbet etmek, birbirimizle bizleri ilgilendiren konuları paylaşmak olduğunu vurgulayan Şahin, “Bunun ötesinde ne sizler eğitim verecek konumdasınız nede bizler eğitimciyiz. Aramızda dostluk, arkadaşlık ilişkisi var. Bu ilişki çerçevesinde, bilgimizi, becerimizi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“Çalışma hayatındaki en büyük reformdur”
Taşeron konusunda çok büyük bir adım atıldığını belirten Şahin, “Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin çalışma hayatındaki en büyük reformudur. Bu düzenleme ile büyük ölçüde bir rahatlama sağlandı ama hala onun birtakım sıkıntılarını görüyoruz. Bunların başında KİT’lerde çalışan işçilerin bir kısmı geliyor. Toplamda 40-45 bin civarında işçi bundan faydalanamadı.  Kamuda alt işveren sözleşmesi ile taşeron dediğimiz çalışma şekli tamamen kalksın istiyoruz.” diye konuştu.

“Mevsimlik işçi meselesinde kayda değer atım atılmadı”
Konuşmasında mevsimlik işçi meselesine de değinen Şahin, şu ifadelere yer verdi: 
“Mevsimlik işçi meselesine gelince henüz kayda değer adım atılmadı. Birtakım kazanımlar elde edildi ama bunlar yetersiz. 5 ay 29 gün üst sınırı 9 ay 29 güne çıkarıldı. Bu önemli bir adım. Belki bugün için bizi pek fazla rahatlatmıyor ama en azından önümüz açılmış oldu. Çaykur ile yaptığımız protokol ile de bütün mevsimlik işçilerimizin en az 180 gün çalışabilmesini sağladık. Bundan sonra 9 ay 29 gün hedefi için mücadele edeceğiz. Ama bu tek başına yeterli değil. Bunun olması için Çaykur’un da iş potansiyelinin artması lazım. Çaykur da iş yok biz 9 ay 29 gün aldık. Sonra bir iki yıl sonra topluca faturasını öderiz. Çaykur, ya kapanır, ya satılır, ya özelleşir.

Çayımızın kurtuluşu, üreticiler olarak Çayı asli geçim kaynağı olarak görmemizden geçer. Arazilerimiz aşırı bölünmüş vaziyette. Çayımızı asli geçim kaynağı olarak görmediğimiz için gurbetten geliyoruz en kısa sürede biçeyim, satıp gideyim diye düşünüyoruz. Böyle gördüğümüz bir ürünün geleceği olmaz. O ürünün geleceği olmazsa Çaykur’un da geleceği olmaz. Çaykur un geleceği olmazsa bizim geleceğimiz olmaz. O yüzden bunun farkına varalım” açıklamasında bulundu.

“Örgütlü toplumdan korkmayalım”
Kayıt dışı olarak hala sendikalaşma oranının çok düşük olduğunun altını çizen Şahin, “Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması lazım. Sadece örgütlü olan toplumdan Türkiye’ye hayır gelir. Örgütlü toplumdan korkmamamız lazım. Ne kadar örgütlü olursak o kadar güçlü olur ve beraberce konuşabiliriz. Taleplerimizi, şikayetlerimizi örgütlü olarak hep beraber dile getirebiliyoruz. Bunun mücadelesini verebiliyoruz demektir. Bütün çağdaş, gelişmiş ülkelerde bu böyledir. Özellikle İskandinav ülkelerde bu konuda çok büyük mutabakat var. Norveç’te, İsveç’te mutlaka işçi, hükümet ve özel sektör üçlüsü ülkenin geleceğini ilgilendiren her konuda beraber karar veriyorlar. Türkiye‘de de bu böyle olabilir. Olması için hep beraber mücadele edelim. O yüzden sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılarak, sendikalaşma oranının artması lazım. Aksi maraba düzeni olur. İşverenin köleleri gibi işçiler çalışmaya devam eder” dedi.

Genel Başkanımız Mehmet Şahin ayrıca, Ülkemiz ve dünyanın yaşadığı sıkıntılı süreç ve ekonomik sıkıntılar, İşkolu İstatistikleri, Hak-İş'in kimliği, misyonu ve neden Hak-İş, Mesyeb, sendikal hareketin önündeki problemler, Kıdem Tazminatı Fonu, ücretlerdeki ağır vergi yükü, kayıt dışı çalışma ve zengin ve yoksul arasındaki uçurum hakkında oldukça kapsamlı bir değerlendirme yaptı.

Genel Başkanımızın konuşmasından sonra Genel Başkan Danışmanımız Onur Sayılan, Mobbing ve Sosyal Diyalog konularında birer sunum gerçekleştirdi.

Ayrıca Eğitim ve Mevzuat Daire Başkanımız Mustafa Erdoğan temsilcilerimize eğitim süresince,

  • Toplu İş Sözleşmesinden yararlanma,
  • Profesyonel Sendikacıların güvencesi,
  • İşyeri Sendika Temsilcilerinin görevleri ve güvenceleri,
  • Kıdem Tazminatı,
  • Askerlik Borçlanması,
  • İş Mevzuatı
Konularında bilgilendirme yapacak.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 8 Ağustos 2018 Çarşamba