İkramiye gibi zam

İkramiye gibi zam

Bayram ikramiyelerinden sonra emeklilere bir müjde de haziran ayı enflasyonundan geldi. Milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin temmuz ayında alacağı zam belli oldu. Buna göre emekliler % 9.17, memurlar ise % 8.65 oranında zam alacak. Enflasyon ise haziranda aylık % 2.61 oranında geldi.

Emeklilere hükümetin geçen Ramazan Bayramı sonrası sürekli hale getirdiği ‘bayram öncesi ikramiye dağıtımı’ müjdesinin ardından, enflasyondan da güzel haber geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici fiyatları haziranda aylık bazda % 2.61 arttı, yıllık enflasyon yüzde 15.39 düzeyine yükseldi. Enflasyon yılın ilk yarısında ise yüzde 9.17’yi buldu ve on iki aylık ortalamalara göre artış % 11.49 düzeyine çıktı. Açıklanan enflasyon rakamıyla birlikte milyonlarca memur, sözleşmeli personel ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu. Yılbaşında % 4 zam alan memur ve memur emeklileri, ortaya çıkan 5.17 puanlık farkı temmuz ayında yapılacak zamla alacak. Memur ve memur emeklisine yılın ilk yarısında % 4, ikinci yarısı için % 3.5 zam kararı alınmıştı. Buna göre temmuz ayında memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisi % 8.65 (3.5+5.17) zam alacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı ise % 9.17 oldu. 

BEKLENTİNİN ÜZERİNDE
AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi geçen yıl haziran ayında % 0.27 düşen ve haziran ayları tarihsel ortalaması % 0.17 azalışa işaret eden manşet enflasyonun, bu yıl beklentilerin oldukça üzerinde artış kaydettiğini söyledi. Gıda fiyatlarının enflasyonu belirgin şekilde artırıcı yönde etkide bulunduğuna dikkati çeken Bürümcekçi, gıda dışı diğer gruplarda da kurlara bağlı fiyat artışlarının etkisinin görüldüğünü ifade etti. Bürümcekçi, 2003 bazlı TÜFE’nin % 15.39’a yükseldiğine işaret ederek, “Endeks tarihindeki ortalama yıllık artışı % 10 civarında olan gıda fiyatlarının 2018 yılındaki seyri enflasyonun yılı çift hanenin ne kadar üzerinde bitireceği konusunda belirleyicilerinden biri olacaktır” dedi. Gelecek dönem enflasyonun seyri açısından gıda fiyatlarının oynaklığı dışında, ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ile kamu fiyat ve vergi ayarlamalarının belirleyici olacağına değinen Bürümcekçi, döviz kurlarının da hala en önemli etken olmaya devam ettiğini dile getirdi.

GIDA FİYATLARI ARTTI, GİYİM DÜŞTÜ
Aylık en yüksek artış yüzde 5.98 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan, haberleşmede yüzde 4.76, ulaştırmada yüzde 2.66, ev eşyasında yüzde 2.24 ve eğlence ve kültürde yüzde 2.16 artış gerçekleşti. Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 1,15 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 1.15 oranında düşüş gerçekleşti. Yıllık en fazla artış yüzde 24.26 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 18.91, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 18.89, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 16.79 ve lokanta ve oteller yüzde 13.30 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

ZAM ŞAMPİYONLARI 
Haziran ayında zam şampiyonu fiyatı yüzde 82,53 artış gösteren kuru oldu. Sıralamada ikinci sırayı fiyatı yüzde 63.34 artan patates alırken fiyatı yüzde 57.72 havuç üçüncü sırada yer aldı. Fiyatı en fazla artan ürünler sıralaması şöyle gerçekleşti; sivri biber yüzde 57.28, yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar yüzde 50.23 arttı.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 3 BİN 313 TL
Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Temmuz’da alacak. Bu zammın ardından en düşük Bağ-Kur’lu bin 507, SSK emeklisi ise bin 683 TL alacak. Yine Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, zam sonrası aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 2 bin 893 TL’den 3 bin 133 TL’ye, en düşük memur emekli aylığı bin 978 TL’den 2 bin 149 TL’ye yükseldi. 

Kaynak: Star
Yayımlanma Tarihi: 4 Temmuz 2018 Çarşamba