Mutlu, ​EFFAT ile Et Projesi Final Konferansına katıldı

Mutlu, ​EFFAT ile Et Projesi Final Konferansına katıldı

Dış İlişkiler Uzmanımız Ekin Mutlu, 15-16 Nisan tarihlerinde Berlin’de gerçekleşen EFFAT Yiyecek, İçecek ve Tütün Sektörü Genel Kurulu ile Et Projesi Final Konferansına katıldı.
 
Toplantı, mevcut FDT Başkanı Ole Wehlast’ın konuşmasıyla başladı. 2019’dan bu yana 5 yılda gerçekleşen çalışmalar, yaşanan zorluklar ve kazanılan başarılardan bahseden Wehlast, COVID-19 sürecinin birtakım sorunları gündeme getirmek ve hızlandırmak açısından pozitif etkisi olduğunu belirtti.
 
EFFAT Genel Sekreteri Kristjan Bragason ise, sadece Avrupa özelinde olmamakla beraber EFFAT’ın kapsadığı gıda, tarım, turizm sektöründe çalışanların bu zor süreçte en çok etkilenenlerden olduğunu dile getirildi. 5 yıllık süreçte pek çok başarı elde edilmiş olsa bile daha gidilecek çok uzun yollar olduğunu belirten Bragason, üye sendikaların desteği olmasa tüm bunların asla mümkün olamayacağını söyledi.
 
Toplantı, EFFAT Yiyecek, İçecek ve Tütün Sektörü Sekreteri Wiebke Warneck’in faaliyet raporunu sunması ve yeni seçilen FDT Başkanı, Almanya’daki NGG sendikasından Susanne Uhl’ın kendini ve çalışmalarını aktarmasıyla devam etti.
 
En önemli gündemlerden olan Avrupa Birliği’nin bu seneki seçimleri tekrar konuşuldu. Aşırı sağ partilerin artışının sendikalar için ilerideki politikal süreçleri yürütme açısından oldukça zorlayıcı olacağı belirtilirken durumun ciddiyetine dikkat çekildi.
 
Toplantını 2. Gününde ise özellikle Almanya özelinde et sektöründe çalışan işçilerin koşullarının oldukça zorlayıcı olduğu dile getirildi. Güvensiz ortam, aşırı düşük maaşlar, uzun saatler çalışma gibi durumların ortak yaşandığı sektörde çeşitli ülkelerdeki işçilerin durumları aktarıldı.
 
Dış İlişkiler Uzmanımız Ekin Mutlu, yaklaşık 40 gündür Manisa’daki Lezita Fabrikasında gerçekleşen grevimiz hakkında bilgilendirmelerde bulundu. İşçinin haksız yere mağdur edildiği ve tüm insani haklarının hiçe sayıldığını belirten Mutlu, grevimizin işçiler sendikayla beraber iş yerine geri alınmadığı sürece devam edeceğini söyledi. EFFAT Genel Sekreteri Bragason ise bu haklı süreçte sendikamızın yanında olacaklarını ve bir destek mektubu yazacaklarını belirtti. Ayrıca FDT Yeni Başkanı Susanne Uhl ile de görüşen Mutlu, gelecekteki olası toplantılar ve çalışmalar için kendisiyle fikir alışverişinde bulundu.
 
Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 22 Nisan 2024 Pazartesi