ÖZ GIDA İŞ SENDİKASI ULUSAL AJANS PROJESİ

ÖZ GIDA İŞ SENDİKASI ULUSAL AJANS PROJESİ

Sanaldan Gerçekliğe Gençlik İçin Güvenli Unlu Mamüller Üretimi Projesi(FLOURY FOOD SAFETY TRAINING FROM VIRTUAL TO REALITY FOR YOUTH) 1 Şubat 2017 tarihi itibariyle faaliyetlerine başlamıştır.
 
Projemizin amacı; unlu gıda üretim sektöründe çalışan/çalışmak isteyen fakat eğitimini tamamlayamamış gençlerin teknolojik gelişmelere uygun ortamlarda mesleki yeterliliklerini geliştirerek gıda üretim sektöründe kalite güvencesi ve güvenliği yoluyla halk sağlığının korunmasını sağlamaktır. 20 ay süren projenin koordinatörlüğünü Öz Gıda İş Sendikası yapmıştır. Proje ortakları arasında; Polonya’dan Danmar Computers,Türkye’den Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Derneği(ILLA), İtalya’dan Istituto Formazione Operatori Aziendali (IFOA) ve Assipan Sicilia, Slovenya’dan Maribor Universitesi ve son olarak Portekiz’den The Innovatıon and Development Institute Principe Real(IPR) bulunmaktadır.
 
Ortakların tanışması için düzenlenen ilk toplantı sendikamız genel merkezinde 15-16 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleşmiştir. Devam eden süreçte, her ortak kendi ülkesinde sektörde çalışan uzmanlara ve çalışmak isteyen öğrencilere yönelik olmasa üzere çalıştaylar düzenleyerek ihtiyaç analizleri yapmıştır. Buna ek olarak, unlu mamuller alanında üretim yapan fabrikalardaki işçiler ve meslek liselerinin yiyecek-içecek bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğrencilere yönelik anketler yapılmıştır. Yapılan çalıştaylar ve anketler sonucunda unlu mamul sektörünün eğitim ihtiyacı analizi yapılmış ve hazırlanacak modüller için konu başlıkları seçilmiştir.
 
Proje sürecince; IFOA’nın ev sahipliğinde Reggio Emilia’da, Maribor Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Marbior’da, Danmar Computers’ın ev sahipliğinde Rzeszow’da ve IPR Enstitüsü’nün ev sahipliğinde Lizbon’da ortakların toplantıları yapılmış ve ilgili proje faaliyetleri gerçekleştirmişlerdir.
 
Proje faaliyetleri kapsamında Güvenilir Unlu Gıda Üretimi için;
-Tehlike Analizi ve Kritik kontrol Noktaları,
-Hammadde Hazırlığı
-Ekmek Hamuru Üretimine ilişkin eğitim modülleri hazırlanmıştır.
 
Hazırlanan eğitim modülleri daha sonra e-öğrenme platformuna aktarılırmıştır. Öz Gıda-İş Sendikası ev sahipliğinde Türkiye’de 25 kişilik bir heyete teorik ve pratik eğitimler verilmiş ve hazırlanan modüllerin test edilmesi sağlanmıştır. Heyet, unlu mamuller alanında üretim yapan Ankara Halk Ekmek Fabrikası ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü’ne ziyarette bulunmuştur. Sonrasında e-öğrenme modülleri, yararlanıcıların kullanımına sunulmuştur. Projemiz kapsamında 20 Eylül 2018 tarihinde FFS Konferansı düzenlenmiştir. Konferans kapsamında, unlu mamuller alanında çalışan sektör temsilcilerine ve bu sektörde çalışmak isteyen öğrencilere proje sürecince yapılmış olan faaliyetler ve proje çıktıları olan modüller ile e-öğrenme platformunun sunumları, proje koordinatörümüz Eda GÜNER ve proje uzmanımız Aybüke Bengü ÖZMUTAF tarafından yapılmıştır. Projemiz 30 Eylül 2018 tarihi itibariyle faaliyetlerini tamamlamıştır.