GIDA SEKTÖRÜNDE YETERLİLİĞE DAYALI SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ KURULMASI PROJESİ

GIDA SEKTÖRÜNDE YETERLİLİĞE DAYALI SINAV VE BELGELENDİRME MERKEZİ KURULMASI PROJESİ

Projemiz; gıda sektöründe sebze ve meyve konservesi imalatı operatörü, zeytinyağı imalatı operatörü, baharat imalatı operatörü, Sos ve çeşni imalat operatörü dallarında 4. seviyede meslek standartlarının geliştirilmesini, gıda ürünleri imalat sektörüyle ilgili alt mesleklerde ulusal yeterliliklere göre akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş bir mesleki test ve sertifikalandırma merkezinin kurulmasını, geliştirilmesini ve işletilmesini hedeflemektedir.

Proje sahibi olan Öz Gıda-İş Sendikası, kurulduğu 1976 yılından bu yana Türkiye'de Gıda Sanayi iş kolunda çalışan, 2015 yılı itibarıyla ülkemizde gıda işkolunda bulunan 586.928 işçiden 27.623'ünün üye olduğu, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı bir sendikadır. Sendikamızın çalışma alanı ve amacı; üyelerimiz olan işçilerin İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Sosyal Sigortalar Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamlarında iş hayatında yer almaları, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların haklarının, beden ve ruh sağlığının korunması, gıda sektöründe mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri ile nitelikli işgücü yetiştirilerek işyerlerinde istihdam edilmesi, işyerlerinde çevre ile dost bir üretim sağlanmasıdır. (http://www.ozgidais.org.tr)

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014 yılı Sanayi İstatistiklerine göre;2012 yılında 27.618 adet olan Gıda ve İçecek Sanayi işletme sayısı; 2013 yılında 7.163 adet (%25,9) artarak 34.781 adede ulaşmıştır. İşletmelerin 34.315 adedi Gıda Sanayinde; 466 adedi de İçecek Sanayinde faaliyet göstermektedir. Alt gruplar itibariyle en fazla yoğunlaşmanın olduğu grubun Diğer Gıda Maddeleri imalatı olduğu, buna karşın en az işletmenin olduğu alt grubun ise Balık ve Balık Ürünlerinin İşlenmesi ve Muhafazası olduğu görülmektedir. Yıllık Sanayi İstatistikleri 2014 yılı sonuçlarına göre, Gıda ve İçecek Sanayi'nde 2012 yılında 275.773 kişi olan çalışan sayısı, 2013 yılında 52.880 kişi (%19,2) artarak 328.653 kişi olmuştur. Çalışanların 317.713 kişisi Gıda Sanayinde,10.940 kişisi İçecek Sanayinde olduğu görülmektedir.

Bu rakamlar itibarıyla ülkemizin önemli bir iş kolunu oluşturan gıda imalatı sektöründeki mesleklerde çalışanlar genellikle çekirdekten yetişen çırak, kalfa ve ustalar ile meslek yüksek okullarımızın ilgili bölümlerinden mezun olanlardır. Okullarımızdan mezun olanlar meslek alan ve meslek dallarına göre yetiştirilmekte olup, gıda imalat sektörü iş piyasasının ihtiyacı olan mesleki niteliklerine tam olarak sahip değildirler. Bu nedenle; iş öncesi ve işbaşı yaptıktan sonra sürekli olarak eğitim verilmesine gerek duyulmaktadır. Ayrıca sektörde teknolojinin ve üretim araçlarının çok hızlı değişmesi, öğretim programlarına zamanında yansıtılamadığından, mezunlar ve sektörde çalışmak isteyenler iş piyasasının gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi sağlayamamaktadırlar. Bu nedenle bölgemizde ve ülkemizde endüstriyel ve sektörel olarak en çok istihdam sağlayan gıda imalat sektöründeki mesleklerin meslek standartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi gerekmektedir.

Bu ihtiyaçtan yola çıkan projemiz gıda sektöründe sebze ve meyve konservesi imalatı operatörü, zeytinyağı imalatı operatörü, baharat imalatı operatörü, Sos ve çeşni imalat operatörü ile Öz Gıda İş tarafından MYK ile yapılan 30 Ekim 2012 tarihli protokol kapsamında geliştirilen mesleklerden Fırın ve Unlu Mamuller Üretim Operatörü, Çikolata Hamuru Hazırlama Operatörü, Çikolata Şekillendirme Operatörü ile Bitkisel Yağ Üretim Operatörü dallarında belgelendirme yapılamayan sektördeki işgücünün bu eksikliğini giderecek, bu alanda ulusal yeterliliklere göre akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş bir mesleki test ve sertifikalandırma merkezini hayata geçirecektir. Proje ortağımız olan Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası (TUGİS) projemizde mesleki test ve sertifikalandırma merkezinin sektördeki firmalar ve çalışanlar tarafından kullanılması anlamında önemli destekler sağlayacaktır.

18 aylık proje süreci içinde önce proje yönetim ekibinin oluşturulacak, daha sonra sebze ve meyve konservesi imalatı operatörü, zeytinyağı imalatı operatörü, baharat imalatı operatörü, Sos ve çeşni imalat operatörü dallarında 4. seviyede meslek standartları ve yeterlikleri oluşturulacaktır. Daha sonra faaliyete geçirilecek olan mesleki test ve sertifikalandırma merkezi akredite edildikten sonra proje süreci içinde, daha önce Öz Gıda İş tarafından yeterlikleri geliştirilen 4 meslek daha ilave edeilerek, 8 meslekte en az 160 kişiye (her meslek dalından 20 kişi) mesleki bilgi ve beceri sınavları yapılacak, meslek sertifikaları hazırlanacaktır. Projenin sonunda ise geniş kapsamlı bir proje kapanış konferansı gerçekleştirilecektir.

18 ay sürecek projemizin faaliyetleri sırasıyla;

1- Proje yönetim ekibinin oluşturulması,
2- Ulusal Meslek Standartları ve yeterliklerinin hazırlanması (4 meslek 4. seviye),
3- Mesleki Test ve Sertifikalandırma Merkezinin oluşturulması ve akreditasyonu
4- Mesleki bilgi ve beceri sınavlarının yapılması, meslek sertifikalarının hazırlanması,
5- Proje kapanış konferansının düzenlenmesi

olup projemizin beklenen sonuçları;

1- Gıda ürünleri imalat sektörüne ait 4 mesleğin UMS'si geliştirildi ve Ulusal Yeterlilikleri belirlendi. Akredite edilmiş ve yetkilendirilmiş ulusal çapta mesleki test ve sertifikalandırma merkezi İstanbul'da kuruldu.

2- Gıda ürünleri imalat sektörüne çalışan/çalışacak kişilerin ulusal ve uluslararası boyutta mesleki yeterliliklerinin belirlenmesi sağlandı.

3- Kurulan test ve sertifikalandırma merkezinde teorik sınavlar, TUGİS'e bağlı işyerlerinde ise pratik sınavlar yapılarak 8 meslekte 160 kişinin sertifikalandırılması sağlandı.şeklindedir.