Batı Çökecek

Batı Çökecek

Alman ordusu, AB ve Batı ittifakı için felaket anlamına gelen bir rapor hazırladı. Der Spiegel’in yayınladığı “Stratejik Öngörü 2040” başlıklı gizli raporda yer alan senaryolardan birine göre AB, 2040 yılına kadar dağılacak. Birçok ülke İngiltere gibi ayrılacak. Avrupa küresel rekabet gücünü kaybedecek, doğunun güçlendiği yeni dünya düzeni kurulacak.
Alman ordusu, Avrupa Birliği ve tüm Batı ittifakının 2040 itibariyle dağılacağını öngördüğü bir rapor yayınladı. Alman ordusunun stratejistleri tarafından hazırlanan raporda, Avrupa Birliği’nin 2040 yılına kadar bölünebileceğine dikkat çekildi. 2040 yılına kadar olabilecek senaryolar üzerinde durulan raporda Alman askeri stratejistler birçok ülkenin AB’den ayrılma kararı alan İngiltere’nin yolundan gidebileceğini öngördü. Şubat ayında Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan ancak gizli tutulan 102 sayfalık ‘Stratejik Öngörü 2040’ adlı raporu Alman dergisi Der Spiegel yayınladı.

Doğu bloku güçlenecek
Rapor, sosyal eğilimlerin ve uluslararası çatışmaların ne yöne gideceği ve Alman güvenliğini nasıl etkileyeceği ile ilgili birçok senaryoyu ana hatlarıyla ele alıyor. Senaryolardan birine göre on yıllarca süren istikrarsızlıktan sonra uluslararası dünya düzeni bozulacak, dünyadaki değer sistemleri birbirinden kopacak ve küreselleşme duracak. Dünyanın ‘daha da düzensiz’ bir sürece gireceği belirtilen rapordaki bir başka senaryoda ‘AB genişleme politikalarının durdurulduğu ve daha fazla ülkenin birlikten ayrıldığı’ bir gelecek öngörülüyor. Bu tahmine göre Avrupa, 20 yıl içinde küresel rekabet gücünü kaybedecek. “Batı’ya karşı Doğu” senaryosunda ise bazı doğu AB ülkeleri Avrupa entegrasyon sürecini dondururken, çoğu ülke de “Doğu bloku”na katılıyor. Ayrıca dünyanın daha da kaotik bir hal aldığı, çatışmaların ve düzensizliğin artmasının Almanya ve Avrupa’nın güvenlik politikaları üzerinde de ciddi etkilere neden olacağı öngörüldü. Rapor, önümüzdeki yıllarda yaşanacak olası kaosların daha etkin silahların geliştirilmesini de zorunlu kılacağına işaret ediyor. Aşırılığın giderek artacağı tahmin edilen bir başka senaryoya göre kimi Avrupa ülkeleri Rusya stili ‘devlet kapitalizmi’ sistemini benimseyecek. Bazı senaryolarda ise dünyanın daha huzurlu olacağı öngörülüyor.

Kaos ve çatışma artıyor.
Raporun, AB çapında bir ordu kurulması da dahil olmak üzere daha fazla entegrasyon isteyen AB ülkelerinin planlarını çürüteceği yorumları yapılıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eylül ayında AB ülkelerine kapsamlı entegrasyon çağrısında bulunmuş, blokun “derin bir dönüşüme” ihtiyacı olduğunu söylemişti. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da kurulacak ortak bir askeri gücün Avrupa dış ve güvenlik politikasına destek sağlayacağını söylemişti.

Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 7 Kasım 2017 Salı