45 trilyon dolarlık soygun

45 trilyon dolarlık soygun

İngiltere’nin Hindistan’ın zenginliklerini çaldığı bir araştırma sonucu belgelendi. Ekonomist Utsa Patnaik’in araştırması, İngiltere’nin 1765-1938 yılları arasında Hindistan’dan yaklaşık 45 trilyon doları nasıl çaldığını ortaya çıkardı.
 
Yeni bir araştırma, İngiltere’nin, 1765-1938 yılları arasında Hindistan’dan yaklaşık 45 trilyon dolar çaldığını ortaya koydu. Ekonomist Utsa Patnaik’in araştırmasına göre, bu soygun, Doğu Hindistan Şirketi (DHŞ) üzerinden vergi ve ticaret yoluyla yapıldı. 1765’e kadar Hindistan’dan alışverişini çoğunlukla gümüş ile yapan İngiltere, DHŞ ile tüccarlardan vergi toplamaya başladı ve bu verginin üçte birlik bir kısmını aynı tüccarlardan mal satın alınması için kullandı.

İngiliz Sömürüsü

KENDİ CEBİNDEN HARCAMADI
Vergiyi toplayan kişilerle, ürün satın almak için pazara inen kişilerin farklı olması nedeniyle Hindistan halkının durumu anlaması da zordu. İngiltere’nin, kendi cebinden para harcamadan “aldığı” malları başka ülkelere satarak elde ettiği gelirin, hesaplarına göre 44,6 trilyon dolar olduğunu ifade eden Patnaik, 1858’den 1947’ye kadar hüküm süren İngiliz sömürgesi Britanya Hindistanı kolonisi dönemine ait hesapların bu rakama dahil olmadığının altını çizdi.

İngilizlere bağımlı kıldı

1847’de Britanya, Hindistan’ın yönetimini devralınca, Hint tüccarlarının ürünlerini istedikleri ülkeye ihraç etme özgürlüğüne kavuşmasıyla Doğu Hindistan Şirketi’nin para aktarma oyunu bozulsa da, İngiltere, ihraç edilen ürünlerin ödemelerinin Londra’da yapılmasını sağlamayı başardı. Çünkü o dönemde, Hindistan’dan mal almak isteyen herkes, bunu yalnızca özel Belediye Faturaları kullanarak yapmak zorundaydı. Bu faturaları edinmenin tek yolu ise, onları Londra’dan altın veya gümüş ile satın almaktı.

Kaynak: YeniŞafak

 
Yayımlanma Tarihi: 18 Aralık 2018 Salı