İşveren nitelikli işçi istiyor

İşveren nitelikli işçi istiyor

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu dün Ankara’da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katıldığı toplantı ile açıklandı.

Erdal Tanas Karagöl

Akademisyenler ve ilgili paydaşların yoğun katılımları ile gerçekleştirilen çalıştayda Türkiye’nin işgücü piyasalarının gelecek dönemdeki ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve işgücü piyasasının fotoğrafının çekilmesi açısından oldukça önemliydi.

İşyerlerindeki açık işlerin belirlenmesi, eleman temininde güçlük çekilen meslekler, işgücü piyasasının en çok ihtiyaç duyduğu meslekler ve işverenlerin gelecek 10 yılda ön plana çıkması bekledikleri meslekler 2018 İşgücü Piyasası Araştırma Raporu’nun başlıklarından bazılarını oluşturdu.

Türkiye’nin İşgücü Piyasası Araştırma Raporu’ndan ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

PEKİ ARAŞTIRMADA NELER ÖNE ÇIKTI?
Bilindiği üzere Türkiye’de işgücü piyasalarının en temel özelliği arz ve talebin uyumsuzluğudur. İŞKUR’un her yıl ez 1 defa yayınladığı bu raporlarda 3 temel esas ön plana çıkıyor. İşgücü talebinin eğilimlerini belirlemek, sektör ve meslek bazında açık işlerin tespiti ve aktif işgücü piyasası politikalarının ihtiyacına uygun olarak planlanmasıdır.
İşverenler işçi alırken niteliğe özel önem gösteriyor. Liyakat, özel sektör için de vazgeçilmez bir husus olmakta. Şöyle ki işveren için önemli olan işçinin niteliğinin işverenin ihtiyacını karşılayıp karşılayamayacağıdır.

İşgücü piyasalarına talep yönünden bakıldığında açık işlerin söz konusu olduğu biliniyor. Bu oran %12,6 ile göz ardı edilemeyecek düzeyde. Neredeyse her sektörde bulunan açık iş pozisyonlarının değerlendirilmesi Türkiye’nin işsizlik sorununun çözülmesinde önemli bir paya sahip olacaktır.

Raporda öne çıkan başlıklardan biri de eleman temininde güçlük çekilen mesleklerdir. Temelde mesleki beceri ve tecrübe eksikliğinden kaynaklanan bu sorun, çalışma ortam ve şartlarının beğenilmemesi, iş başvurusu yapılmaması ve talep edilen ücretin yüksek bulunması gibi alt kırılımlarını da oluşturmaktadır.

GELECEĞİN MESLEKLERİ NELER OLACAK?
Bu kapsamda gelecek dönemlerde istihdamın artacağı tahmin edilen sektör ve mesleklerin belirlenmesi hayati önem taşımaktadır. Bu anlamda işgücü piyasasında en çok ihtiyaç duyulan meslekler sıralandığında; elektrik ark kaynakçısı, otomotiv kaporta işçisi, reklam tabelacı, remayöz makinesi operatörü ve otomotiv boya ustası meslekleri ön plana çıkmaktadır.

2018 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu’nda, işverenlerin gelecek 10 yılda ön plana çıkmasını bekledikleri meslekler sorulduğunda, sanayi 4.0’ın da etkisi görülmektedir. Bu mesleklerden öne çıkanlar ise; yapay zeka makine kalite kontrol elemanı, robot kaynak operatörü, bilişim teknolojisi, elektrikli arabalar için teknik bakımcı olmuştur.

İŞKUR’UN BU ÇALIŞMASI NEDEN ÖNEMLİ?
İŞKUR tarafından gerçekleştirilen bu araştırma, karar vericilere yön vermesi bakımından kilit özelliğe sahiptir. Örneğin; üniversite müfredat ve programlarının geleceğin meslekleri kapsamında güncellenmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirilmesi için üniversitelerin tüm bölümlerinde öğrencilerin becerilerinin artırılması amacıyla zorunlu staj uygulamasının gerçekleştirilmesi ve çalışma hayatı ile eğitim sektörü arasındaki bağlantının güçlenmesi önemli.

Ayrıca genç işsizliğin önüne geçebilmek amacıyla üniversitelerde kariyer merkez ve ofislerinin hayata geçirilmesi ve mezun istihdam anketleri ile genç mezunların işteki durumları ile ilgili kayıtların tutulması ön plana çıkmaktadır.

İŞKUR’un bu çalışmasını yaparken ilgili paydaşlarla beraber yapması ve araştırma sonuçlarını paydaşlarla şeffaf bir şekilde tartışması, Genel Müdür Cafer Uzunkaya’nın yönetiminde İŞKUR’un yeni dönemde de işgücü piyasasında aktif bir rol alacağını gösteriyor.

Kaynak: YeniŞafak
 
Yayımlanma Tarihi: 19 Kasım 2018 Pazartesi