Dünyaya savaş ilan etti

Dünyaya savaş ilan etti

ABD Başkanı Trump, İran’a ve İran ile ticaret yapacak ülkelere yönelik tehdidinin dozunu artırdı. “Yıpratıcı yaptırımlar”ın şiddetlenerek devam edeceğini söyleyen Trump, “İran ile iş yapan Amerika ile iş yapamaz” dedi. Dünyaya gözdağı anlamına gelen bu sözlere AB’den “Tahran ile ticarete devam edeceğiz” cevabı geldi. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin İran ile ticaretin artırılmasını teşvik ettiklerini söyledi. Ancak ABD ile ticarete devam etmek isteyen Avrupalı şirketler İran’dan çekiliyor. Dün bu kervana Mercedes eklendi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD’nin yaptırım uyguladığı için pişman olacağını söyledi.

ABD Başkanı Trump, İran’a yaptırımlara karşı çıkan AB’yi ve diğer ülkeleri “İran’la iş yapan Amerika ile iş yapamaz” sözleriyle tehdit etti. AB yetkilileri ise İran’la ticareti desteklediklerini belirterek Trump’a isyan bayrağı açtı . AB Yüksek Temcilcisi Mogherini, İran’ın arkasında durmayı sürdürecekleri mesajını verdi. Ruhani, AB’den daha fazla destek talep etti.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran’a uygulamaya başladığı yaptırımlarla ilgili, “İran’la iş yapan Amerika ile iş yapamaz.” dedi. Trump, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “İran’a yönelik yaptırımları resmen açıkladık. Bunlar bugüne kadar görülen en yıpratıcı yaptırımlar ve Kasım’da şiddeti daha da artacak.” ifadelerini kullandı. İran yaptırımlarına uymayan ülkelerin Amerika ile ticaret yapamayacağı uyarısında bulunan ABD Başkanı, “İran’la iş yapan Amerika ile iş yapamaz. Hedefimiz dünya barışı, daha azı değil.” diye yazdı.

AB İRAN’IN ARKASINDA
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise AB’nin İran ile ticaretin artırılmasını teşvik ettiğini belirtti. Yeni Zelanda’yı ziyaret eden Mogherini, burada yaptığı açıklamada, hem bölge hem dünya güvenliğinin çıkarına olduğuna inandıkları anlaşmanın, İran halkına kazandırdığı ekonomik faydaların sürmesi ve İran’ın anlaşmada kalması için ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını dile getirdi.

RUHANİ: PSİKOLOJİK SAVAŞ
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, nükleer anlaşmayı iptal ederek ülkesine yaptırım uygulayan ABD’nin pişman olacağını söyledi. Ruhani, “Bence Amerikalılar İran halkının kendi ülkelerinden tereddüt etmelerini sağlamak için psikolojik bir savaş arayışında.” şeklinde konuştu. Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump’ın ön koşulsuz görüşme teklifinin ABD kamuoyunu etkilemek ve İran’da karışıklık çıkarmaya yönelik olduğunu ifade etti.

SOMUT EYLEMLER TALEBİ
İran’ın bugün ABD’ye karşı yalnız olmadığını ve anlaşmanın tarafı diğer ülkelerin anlaşmaya bağlı olduğunu söyleyen Ruhani, “Avrupalı ortaklarımız ve diğer ülkeler ellerinden geleni yaptı ancak biz somut eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ASIL AMBARGO KASIMDA
Ruhani, “Asıl ambargolar üç ay sonra başlayacak. Avrupa, Çin ve Rusya bize gelecek ambargolara direnme sözü verdi. Bu şartlarda Asya ülkeleri bizim için çok önemli fakat Avrupa’yla ilişkilerimizi geliştirmemek için de bir engel yok” şeklinde konuştu.

Bağdat yaptırımları tanımadı
Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, “İran ile ABD arasındaki çekişmede taraf değiliz” dedi. Fuat Masum, ülkesinin ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları uygulamanın zor olduğunu söyledi. Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak’ın koşulları ve İran ile olan ilişkisi nedeniyle ABD’nin Tahran’a uyguladığı yaptırımları yerine getirmeyi zor kıldığını belirterek “Bölgedeki çekişmelerde Irak bir taraf olmak istemiyor” sözlerini kullandı. Irak’ta bir aydan beri süren işsizlik, yolsuzluk ve elektrik kesintisi gösterileriyle zor günlerden geçiyor.

Kaynak: YeniŞafak
Yayımlanma Tarihi: 8 Ağustos 2018 Çarşamba