Genel Başkanımız Mehmet Şahin; ‘Demokrasi tarihimizde kara bir leke olan tüm darbeleri ve girişimlerini kınıyorum’

Genel Başkanımız Mehmet Şahin; ‘Demokrasi tarihimizde kara bir leke olan tüm darbeleri ve girişimlerini kınıyorum’

HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi sadece siyaseti etkileyen bir müdahale olmanın ötesinde topluma da sosyolojik ve psikolojik etkileri olan onarılamaz bir süreçtir” dedi.

Genel Başkanımız Mehmet Şahin, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 40’ıncı yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada şu değerlendirmelerde bulundu:

Demokrasi geçmişimiz incelendiğinde ülkemizin karşılaştığı en önemli sorunların başında askerin siyasete müdahalesi ve bu müdahalenin en yoğun biçimi olan askeri darbeler gelmektedir. Binlerce yıllık devlet geleneği ve bir asırlık demokrasi kültürüne sahip olan ülkemiz, maalesef bu müdahalelerin bir kısmına ev sahipliği yapmış, 1960, 1971, 1980 ve 28 Şubat müdahaleleri olmak üzere demokratik süreç 4 kez kesintiye uğramıştır. Yakın zamanda yaşadığımız ihanetin son hamlesi 15 Temmuz 2016 darbe girişimi ise diğer girişimlerden farklı olarak kahraman Türk halkının direnişi sayesinde bertaraf edilmiştir.

Ne yazık ki darbelerin gerçek mağduru o ülkelerde yaşayan insanlardır. Yapılan her darbe, Türk siyasal hayatında ve halkımızın önemli bir kesimi üzerinde kalıcı izler bırakmıştır. Sonuçları ve halkımızın üzerinde yarattığı travmalar uzun yıllar etkisini hissettirmiş, ülke tarihinde izi yıllarca silinemeyecek yaralar açmıştır.

Türkiye artık güçlü bir devlettir. Türk demokrasisi vesayet dönemleriyle hesaplaşarak demokrasi dışı her türlü tutumun devre dışı bırakılmasını sağlayarak artık darbelere geçit vermeyecektir. Bu vesile ile demokrasi tarihimizde kara bir leke olan 12 Eylül 1980 darbesinin 40. yıl dönümünde, millet iradesine yapılan her türlü müdahaleyi kınıyor, tüm demokrasi şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Basın Bürosu
Yayımlanma Tarihi: 13 Eylül 2020 Pazar